U svijetu kriptovaluta, dogodila se najveća prevara do sada. Naime, vlasnici ulagačke tvrtke Africrypt, odnosno dva brata iz Južnoafričke Republike, prevarili su svoje klijente te su tako nelegalno dobili 69.000 bitcoina ili 3,6 milijardi dolara, prenosi Bloomberg.

Sve je počelo još u travnju kada je jedan od braće, 20-godišnji direktor Africrypta Ameer Cajee, obavijestio svoje klijente da je bio žrtva hakiranja, pri čemu je od njih zatražio da napad nikome ne prijavljuju, pogotovo ne vlastima i odvjetnicima, jer bi to navodno usporilo povrat izgubljenog novca.

No, nekim je ulagačima ipak ovo zvučalo sumnjivo, pa su odlučili angažirati odvjetničku tvrtku Hanekom da istraži što je u pitanju, a zasebna je skupina već započela postupak likvidacije Africrypta.

„Odmah smo bili sumnjičavi jer su iz Africrypta molili ulagače da ne poduzimaju nikakve pravne mjere“, rekli su odvjetnici Hanekoma ističući činjenicu da su djelatnici Africrypta izgubili pristup platformi sedam dana prije navodnog hakerskog napada, javlja Bug.

Daljnjom istragom, otkriveno je da je sav novac iz ulagačke tvrtke Africrypt, prebačen s južnoafričkih računa i digitalnih novčanika kroz mješavinu različitih kriptovaluta da bi mu se što teže moglo ući u trag. Nakon toga, Cajeea i njegovog 19-godišnjeg brata Raeesa, više nitko nije mogao dobiti te im se na pozive javlja automatska sekretarica.

Ovaj slučaj istražuju i južnoafričke financijske vlasti, no budući da se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom financijskom imovinom, trenutno je nemoguće otvoriti službenu istragu, a ni policija se nije oglasila o krađi. Navodi se da bi ovo moglo potaknuti regulatore diljem svijeta da uvedu određene zakone usred sve češćih slučajeva prevara.

Podsjećamo da ovo nije prvi slučaj ovakve prevare u Južnoafričkoj Republici. Naime, prošle je godine propala ulagačka tvrtka Mirror Trading International te je tada nestalo oko 23 tisuće kriptovaluta u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara.