Izvršni odbor Ramske zajednice Požega održao je sastanak na kojem su se dogovarale pojedinosti oko tradicionalnog hodočašća u svoju rodnu grudu gdje se svake godine prve nedjelje iza blagdana sv. Petra i Pavla održava svečano misno slavlje kod groba Dive Grabovčeve na Kedžari – Vran planini.

Sastanak Izvršnog odbora održan je kod obitelji Stipe Gazilja u Pleternici koji se pokazao kao i prijašnjih godina, u sličnim prigodama, dostojnim domaćinom pripremivši brojne i različite delicije za okrjepu.

Običaj odlaska na Kedžaru njeguje se dugi niz godina i prenosi iz generacije na generaciju, s koljena na koljeno. Hodočašće organizira Ramska zajednica Požega na koje se svake godine prijavljuje i želi ići sve veći broj Ramaca ali i prijatelja tog kraja.



Na sastanku je zakljčeno kako će jedan autobus ići u subotu 29.lipnja, dan prije proslave na Kedžari u kojem će se između ostalih hodočasnika zaputiti i malonogometna ekipa Ramske zajednice Požega koja će toga dana u poslijepodnevnim satima u Prozoru odigrati utakmicu s veteranima iz Rame. U subotu je, 29.lipnja 2019. godine polazak autobusom iz Kuzmice s nogometnog igrališta u 6,30 sati.

Drugi autobus će se zaputiti prema Rami, odnosno Vran planini i centralnom mjestu proslave na Kedžari u nedjelju 30.lipnja 2019. godine u 2 sata iza ponoći. Plan dolaska je prije početka pučkih pobožnosti i svečanog euharistijskog slavlja.

Kako je najavljeno svečano euharistijsko slavlje predvodit će provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić koja će započeti 30.lipnja u 11 sati. Na svetoj misi će pjevati Čuvarice Dive Grabovčeve.

Na ovogodišnjoj proslavi Dive na jedinstven će način uzveličati “bosanski ujaci”, i to oni najmlađi. Pod svetom će misom na Kedžari, pred provincijalom i brojnim Božjim pukom prvi put dati redovničke zavjete, svetoga oca Franje, fratri novaci Bosne Srebrene čime će svoje zavjete, siromaštva, čistoće i poslušnosti na grobu Dive, slavne djevice i mučenice.



Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini.

Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Pozega.eu