Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara tijekom proteklih pet godina izdalo je ukupno 1.154 diplomatska putovnica koja su trenutno važeća, a onima koji su izgubili pravo na posjedovanje diplomatske putovnice su poništene, potvrdio je načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva Nebojša Regoje za Srnu.

Istaknuo je da trenutno nitko nije u posjedu diplomatske putovnice, a da mu to pravo ne pripada.

Broj varira svakodnevno

Regoje pojašnjava da su dužnosnici, organi, organizacije, odnosno institucije u BiH čiji dužnosnici imaju pravo na posjedovanje diplomatske putovnice navedeni u listi A i listi B u Pravilniku o izdavanju diplomatskih putovnica i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika.

''U razdoblju od 2. ožujka 2015. do 3. ožujka ove godine ukupno su izdane 1.154 diplomatske putovnice koje su trenutno važeće, a što uključuje sve kategorije nositelja prava - trenutni dužnosnici i članovi njihovih obitelji, diplomati u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži i članovi njihovih obitelji'',  rekao je Regoje.

Regoje je konstatirao da ovaj broj praktično gotovo svakodnevno varira jer za izvjestan broj osoba i članova njihovih obitelji prestaje pravo na posjedovanje diplomatske putovnice ili istječe period važenja.

Izgubili pravo

Prema podacima Ministarstva, ukupno 37 bivših političkih dužnosnika, veleposlanika i drugih dužnosnika nije vratilo diplomatske putovnice u sjedište Ministarstva nakon što su izgubili pravo da ih koriste.

Iza imena i funkcije dužnosnika koji više nemaju pravo na diplomatsku putovnicu, Vijeće ministara je navelo da "uvidom u raspoloživu dokumentaciju diplomatska putovnica nije vraćena, niti je fizički poništena".