Vozači u BiH po pitanju neplaćenih kazni za prometne prekršaje duguju 80,8 milijuna KM, a apsolutni rekorder po ovom osnovu je jedan Sarajlija s nevjerojatnih 267.643 KM duga, objavile su Nezavisne novine.

Istovremeno, građani koji upravljaju motornim vozilom u ovom trenutku imaju neplaćenih više od pola milijuna prekršajnih naloga.

A koliko su vozači "savjesni", pokazuje najsvježiji primjer iz Brčkog. Naime, policija u ovom gradu prije nekoliko dana zaustavila je osobu kod koje je utvrđeno nepoštovanje više prometnih pravila, uključujući i to da je čak osam godina vozio bez vozačke dozvole. Da stvar po ovog Brčaka bude gora, samo po osnovu neplaćenih kazni za vožnju on duguje skoro 7.000 KM.

No, vozač iz Brčkog daleko je od vodeće petorke kada su u pitanju ukupna dugovanja za prometne prekršaje. Uz spomenutog rekordera iz Sarajeva, pet najvećih dužnika koji sjede za volanom u BiH duguje 570.000 KM.

"Na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva (općina Stari Grad) koji duguje 267.643 KM. Slijede vozači iz Maglaja i Hadžića s dugom od 82.973 KM, odnosno 75.009 KM. Na četvrtom mjestu je vozač iz Brčkog koji treba platiti 73.840 KM, a na petom osoba iz Gradačca sa 67.911 KM", rečeno je za Nezavisne novine iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA).

Prema istim podacima, ukupan dug vozača za prometne prekršaje u BiH iznosi 80.815.865 KM, dok je broj neplaćenih naloga 510.399 (najviše ih se odnosi na prekoračenje brzine, neposjedovanje vozačke dozvole, upravljanje vozilom prije stjecanja vozačke dozvole, neposjedovanje adekvatne opreme, te upravljanje vozilom koje nije registrirano).