U posljednje tri godine potrošnja pića u institucijama BiH povećana je za gotovo duplo, barem ako je suditi prema narudžbama alkoholnih pića koje logisticira Služba za zajedničke poslove institucija BiH, pišu Nezavisne novine.

Naime, još 2014. godine Služba je za potrebe državnih dužnosnika i gostiju koji dolaze naručila pića u protuvrijednosti 73.000 KM, što je bila potrošnja oko 6.000 KM mjesečno.

Samo tri godine kasnije, dakle u ovoj godini, Služba je sklopila ugovor s kompanijom "Lala i Laćo" iz Bijeljine, vlasnika Milivoja Stanivukovića, po kojem će ova firma u periodu od 18. travnja 2017. do 18. travnja 2018. godine institucijama BiH dostaviti alkohola u protuvrijednosti 140.000 KM.

Dakle gotovo duplo, a institucije će moći da troše za alkoholna pića 11.600 KM mjesečno! Zanimljiv je i podatak o kalkulaciji cijena, navode Nezavisne novine. Naime, Služba je raspisala tender predvidjevši za alkohol 107.565 KM. No, ugovor sa Stanivukovićevom firmom je sklopljen po cijeni većoj za oko 33.000 KM. Na sve ovo Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, odgovara protupitanjem jesu li novinari gledali koliko se inače popije u institucijama?

Na konstataciju novinara da ne rade inventuru pića, te da je to jako teško izračunati, obećao je da će dostaviti podatke o popijenom alkoholu u posljednjih nekoliko godina.

"U međuvremenu je došlo do povećanja cijena na tržištu, a ovo što je naručeno je samo okvirni sporazum. Od svega se povuče najviše 20 posto alkohola", tvrdi Perković, te obrazlaže da Služba ne zna tko će što piti po prijemima, te da mora imati spreman šank i predvidjeti svaku vrstu pića.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji je dobro upoznat s ovom "problematikom", kaže da je, iako je bilo određenih povećanja cijena alkoholnih pića posljednjih godina, "malo čudno" da su nabavke alkohola u institucijama BiH porasle skoro duplo.

"Bit će zanimljivo vidjeti koliko će koja od institucija BiH potrošiti na alkohol u ovoj godini, odnosno hoće li se pritom poštivati važeći pravilnici, koji su dosta restriktivni budući da bi tijekom radnog dana trebalo biti zabranjeno točenje alkohola, izuzev u situacijama kada dužnosnike posjećuju visoki međunarodni dužnosnici", kaže Ćavar.

Ističe kako ne želi prejudicirati bilo kakve zloupotrebe ili kršenje postojećih odluka i pravilnika, ali da je zanimljivo da se u siromašnoj BiH nabavka alkohola u institucijama BiH povećala skoro duplo.