Ekonomski troškovi korištenja duhana i duhanskih proizvoda u BiH iznose 831 milijun KM, što znači 2,37 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dragan Gligorić.

"Iz ovih podataka je vidljivo da bi se kontrolom korištenja duhana i duhanskih proizvoda uštedjelo 2,37 posto bruto domaćeg proizvoda. To znači da bi novac mogao biti iskorišten za druge namjene“, rekao je Gligorić novinarima u Banjaluci na panel diskusiji "Politike kontrole duhana i duhanskih proizvoda u BiH i njihovi efekti“.

On kaže da je u BiH narušen pozitivan trend smanjenja korištenja duhana i duhanskih proizvoda, jer nisu povećane trošarina na njihovu upotrebu.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci Ranko Škrbić smatra da je u Republici Srpskoj neophodno usvojiti zakon s ciljem smanjenja korištenja duhana i duhanskih proizvoda.

"Korištenje duhana je jedna od glavnih posljedica kardiovaskularnih bolesti. Nažalost, istraživanja su pokazala da od 1.200 banjalučkih studenata, njih 34 posto koristi duhan“, rekao je Škrbić.