Neobičnu krađu razriješila je ovog vikenda dalmatinska policija, i to u manje od sat vremena otkako je 30-godišnjak iz Brodsko-posavske županije u subotu ujutro odlučio ukrasti vozilo s parkinga u Dugopolju kod Splita, javlja Jutarnji list.

Ne bi time zaslužio više od vjestice u policijskom izvješću da nije odabrao ni manje ni više nego reportažno kombi-vozilo HRT-a, čija je vrijednost milijun eura. 

Nije, međutim, znao da je vozilo opremljeno GPS-om, što je policiji itekako olakšalo njegovo praćenje. Unatoč tome što su točno znali gdje se kreće, pripadnicima MUP-a trebalo je jedan sat da ga zaustave u Konjevratama, na pola puta između Šibenika i Drniša.

U tih sat vremena vozač je uspio prevaliti gotovo 74 kilometra, što je naznaka da se očigledno nije obazirao na prometne propise te je malo jače pritisnuo papučicu gasa u reportažnom vozilu. Nije poznato koji mu je bio cilj, no putovanje nije dugo trajalo.

Policajci koji su stajali pokraj ceste mahnuli su mu da se zaustavi, što je i učinio. Po kratkom se postupku vratio u grad iz kojeg je otišao za volanom kombija, no nije ostao u Dugopolju, nego su ga odveli u policijsku postaju u Splitu. Pušten je uz kaznenu prijavu za tešku krađu.

Krađa se dogodila nekoliko sati nakon što se vozač zaustavio na parkiralištu i skupog limenog ljubimca HRT-a ostavio samog. Vozio je, naime, iz Zagreba prema Mostaru, a zbog odredbi o korištenju vozila, morao je prespavati. Kada je ujutro izašao na parkiralište i shvatio da nigdje ne može pronaći kamion, bio je u šoku, a potom se pribrao i nazvao policiju.

Reportažno vozilo koje je nakratko ukradeno ponos je HRT-a i svečano je predstavljeno u svibnju prošle godine. U rekonstrukciju i zamjenu tehnike na sliku visoke razlučivosti tada je utrošeno čak sedam milijuna kuna. Vozilo ima satelitsku vezu, šest kamera, poslužitelj za snimanje i reprodukciju, sustav usporenih snimaka i svu ostalu popratnu opremu.