Najbrže se stiže polako. Mudra je to izreka koju vozači zasigurno trebaju imati na umu tijekom zimskih mjeseci kada uvjeti na cesti značajno otežavaju upravljanje vozilima.

Snijeg, led, smanjena vidljivost i nepreglednost ceste, znače da vozači trebaju povećati oprez u prometu.

Mnogi se pouzdaju u svoje vozačke sposobnosti, no na zaleđenoj cesti zaustavni put je mnogo duži i na to teško možete utjecati, bez obzira na to kako ste dobar vozač ili vozačica.

Ono što možete učiniti kako bi izbjegli sudar s vozilom ispred vas – je držati veći sigurnosni razmak nego kada vozite ljeti. U nastavku donosimo još korisnih savjeta za sigurnu zimsku vožnju, odnosno najčešćih grešaka koje vozači rade zimi (a koje vi svakako želite izbjeći i stići sigurno na cilj).

1. Vožnja s neadekvatnim gumama

Znate li u kakvom su stanju zimske gume na vašem vozilu? Ako ih vozite već nekoliko sezona, provjerite kakva je njihova dubina profila, odnosno je li veća od 4 mm – sve ispod toga predstavlja veliku opasnost te je potrebno kupiti nove zimske gume.

Osim toga, barem dva puta mjesečno provjeravajte stanje tlaka u gumama jer niža temperature uzrokuje njegov pad, što dovodi do slabijeg prianjanja gume na cesti.

Najbolje zimske gume su one o kojima vozač vodi redovitu brigu jer samo tako možete osigurati da dobro prianjaju i čine vas i vaše vozilo sigurnima.

2. Vozilo nije spremno za zimske uvjete

Prije početka zimskih uvjeta na cesti većinom se pitamo koje zimske gume kupiti, a zaboravljamo provjeriti u kakvom su stanju brisači stakala, trebamo li promijeniti ulje i ostale tekućine, puni li se akumulator kako treba te kako izgledaju ostali potrošni dijelovi na autu.

Po hladnom vremenu vaše vozilo zahtijeva dodatnu pažnju jer i najmanji problem može uzrokovati veliku štetu ako ga se ne riješi na vrijeme. Redoviti servis vozila prije početka zime prioritet je svim ozbiljnim vozačima.

3. Prebrza vožnja

Ograničenja brzine na cestama vrijede kada je kolnik suh i vidljivost jasna. Kada padnu kiša ili snijeg, prva stvar koju trebate napraviti je dodatno usporiti bez obzira na to što piše na znakovima za ograničenje brzine. Sporija vožnja možda jest frustrirajuća, ali je jedini način za zadržati kontrolu nad vozilom.

Međutim, ne valja ići u krajnost i voziti presporo. Ako vozimo drastično sporije od ostatka prometa, drugim vozilima bit će teško prilagoditi se pa su povećane šanse da će doći do sudara.

4. Premali razmak između vozila

Na mokroj i ledom prekrivenoj cesti zaustavni put vozila se produžuje i zato je potrebno držati veći razmak između vozila nego inače, piše Autoportal.hr.

Pazite i na to što se odvija iza vas – najčešće nesreće zimi događaju se tako da vas netko udari sa stražnje strane.

5. Vožnja u zimskoj odjeći

Pernata zimska jakna, kapa, šal i rukavice čuvat će vas od hladnoće dok ste vani, ali u autu imate grijanje i nema potrebe za debelim slojevima.

Opasnost leži u tome što zimska odjeća otežava vašu pokretljivost i pogled na promet, a zbog zimske obuće s debelim potplatima nećete dobro osjetiti papučice gasa, kočnicu i kvačilo te možda nećete moći dovoljno brzo reagirati kada to bude potrebno.

6. Vožnja u snijegom i ledom prekrivenom autu

Tek kada sastružete sav led sa svih prozora i uklonite snijeg s čitavog vozila možete sigurno krenuti u vožnju. Vožnja sa snijegom na autu je kažnjiva jer tijekom vožnje snijeg i led s vašeg automobila može odletjeti na drugo vozilo i izazvati štetu ili nesreću.

Nipošto ne zaboravite očistiti svjetla na autu. Ako su prekrivena ledom ili snijegom, u kombinaciji s lošom vidljivosti na cesti drugi vozači vas možda neće dobro vidjeti kada usporavate te bi vas mogli udariti.

Iskusni vozači uvijek mogu pogriješiti tijekom vožnje jednako kao i novi, a zimske ceste dodatno otežavaju brzo donošenje odluka tijekom vožnje. Ipak, izbjegavanje ovih grešaka ne iziskuje veliki napor, a čini nas drastično sigurnijima pri teškim cestovnim uvjetima.

(www.jabuka.tv)