Srpski državljanin Muhedin Gegić, njegova supruga i četvero male djece zarobljeni su u ratom zahvaćenom Jemenu.

Muhedin Gegić živi u Jemenu od 2006. godine, oženjen je Jemenkom i trenutno se nalazi u gradu Taiz, u kojem je, kako je rekao RTS-u, veoma opasna situacija zbog brojnih okršaja u posljednjih nekoliko dana.

"Taiz je čisto sunitsko mjesto i oni ne daju Hutima kontrolu nad gradom. Goriva nema, grad je prazan, eventualno neki motor ili auto", napisao je Gegić, koji je porijeklom iz Raške oblasti.

Srpskom veleposlanstvu u Kuvajtu se obratio još u listopadu i tražio od njih zaštitu ili, kako kaže, konzularnu pomoć, ali od tog pokušaja nije bilo ništa. Onda je, kaže, došlo do bombardiranja od strane saudijskih snaga, nakon čega je stupio u kontakt sa srpskom ambasadom u Adis Abebi i priopćio im da planira otići u Džibuti.

"Oni su odmah kontaktirali ministarstvo u Beogradu i dobio sam za nekoliko dana mail od naše ambasade u Dubaiju. Onda sam im dao kontakt broj, oni su u kontaktu sa mnom gotovo svaki dan", kaže Gegić za RTS.

Prema njegovim riječima, oni ih pokušavaju evakuirati na razne načine i Veleposlanstvo Srbije u Dubaju i Veleposlanstvo u Moskvi.

"Trenutno su problem putni listovi – kako ih dobaciti do Jemena", ističe Gegić.

Muhedin Gegić ističe da se sada ne osjeća sigurno i dobro u Taizu jer mu je izlazak iz kuće ograničen, a struje ima samo ponekad. "Opskrba vodom je također kritično", piše on.  Njemu su u posljednje vrijeme ukrali skoro 15.000 eura.

"Auto mi je ukraden, a drugi je zaplijenjen. Šta sam kućio devet godina, otišlo je nizbrdo", zaključio je Gegić.

Gegić vjeruje da će se cijela situacija razriješiti ovih dana jer se, kako kaže, srpska ambasada maksimalno zalaže.

prvi.tv