Austrijski mediji prenose još jedan slučaj prevare sa primanjem socijalne pomoći za nezaposlene, a čiji su akteri državljani Bosne i Hercegovine.

Najnoviji slučaj odnosi se da 60-godišnjeg muškarca koji se 2020. godine prijavio za socijalnu pomoć, koju je uredno primao. Međutim, problem je što on u zahtjevu nije naveo da se bavi komercijalnim iznajmljivanjem stanova, od čega je imao više nego dobru zaradu, pišu Nezavisne.

Iz javnog tužiteljstva su naveli da je on tako inkasirao 7.569 eura pomoći.

Ipak, slučaj koji je izaziva najviše pažnje u posljednje vrijeme je slučaj muškarca koji ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, a koji je također otkriven nedavno.

Naime, on je primao socijalnu pomoć od okružnog organa uprave od 2004. godine. Međutim, ono što je bilo sporno jeste da on nije prijavio da je za vrijeme primanja socijalne pomoći, točnije, 2006 kupio kuću i zemljište u Bosni i Hercegovini. Austrijski mediji navode da je ovaj 58-godišnjak imovinu sakrio od općinskih vlasti unatoč obvezi da je prijavi, nakon čega je nezakonito primao socijalna pomoć.

Istražitelji su također utvrdili da 58-godišnjak svoje boravke u inostranstvu, u svom drugom domu, nije prijavljivao nadležnim organima i da je za to vrijeme nezakonito primao pomoć od službe za zapošljavanje. Samim ovim, pričinjena je šteta veća od 300.000 eura zbog čega je i prijavljen nadležnom javnom tužiteljstvu.