Četrdesettrogodišnji državljanin Bosne i Hercegovine Nedžad. B. uhićen je u Beču zbog teškog govora mržnje i terorističkog udruživanja, javljaju austrijski mediji.

Nedžad B. je sa još nekoliko osumnjičenih bio uhićen 2017. godine, ali su svi pušteni 17 mjeseci kasnije, zbog kako je tada navedeno “predugog trajanja istrage. Međutim sada su ponovo uhićeni i naći će se pred sudom.

Dvojica uhićenih prije dvije godine su u međuvremenu nestali i za njima se traga.

Državljanin BiH je uhićen zbog njegovih zapaljivih govora u džamiji, a mediji u Austriji ga nazivaju “najgorim propovjednikom mržnje u državi”.

Prema nekim izvještajima, čak i njegovi istomišljenici su se razišli s njim jer je prijetio i drugim muslimanima i optuživao ih da su odbacili svoju vjeru.

On je pozivao muslimane da se udruže u odlučujućoj “bitci u svetom ratu”, a sada je optužen da je regrutirao teroriste za terorističku organizaciju “Islamska država”.

U optužnici se navodi kako je Islamsko kulturno udruženje u kojem je Nedžad B. bio, prije regruturanja terorista za ISIL, do ljeta 2013. godine radilo u interesu ogranka Džabat al Nusra, prenosi “DiePresse”.