Policija u Torinu uhitila je državljanina BiH s inicijalima T.D. i Talijana M.N. koji se sumnjiče za više provalnih krađa u regiji Pijemonta.

Modus operandi bosansko-talijanskog tandema provalnika bio je upad u kuće i stanove dok vlasnici spavaju, potom krađa raznih dragocjenosti, ali i ključeva automobile kojim bi se se kriminalci udaljili.

U jednom slučaju tijekom pljačke koristili su i narkotički gas, a do značajnih sredstava došli su i varajući vlasnike kreditnih kartica. U njihovom identificiranju pomogle su upravo snimke nadzornih kamera s bankomata.
 

Uz uhićenje 35-godišnjeg Bosanca i 42-godišnjeg Talijana, policija Pijemonta objavila je snimak njihove neuspješne pljačke jedne zlatarske radionice.

Provalnici su ukrali ključeve radionice i krenuli po plijen, ali ih je iznenadio i u paničan bijeg natjerao najmoderniji sustav zaštite – tzv. generator magle i zamagljivanja prostorija.

Generatori magle obično su povezani s postojećim alarmom ali mogu funkcionirati i kao zasebni sustavi. Magla se sastoji od dejonizirane vode sa dodatkom glicerina.

U djeliću sekunde pumpa potiskuje tečnost kroz grijač, tečnost se prilikom izlaska iz mlaznice u dodiru s zrakom kondenzira i pretvara u gustu maglu.

U kratkom vremenskom intervalu prostorija se ispunjava maglom do točke kada više nije moguće vidjeti ni 30 cm ispred sebe. Magla zbunjuje provalnika i dezorjentira ga, što ga odvraća od razbojništva i primorava da napusti objekt.