Državljanin Bosne i Hercegovine na kruzeru 'Diamond Princess' kompanije 'Australia Carnival', se dobro osjeća i svakodnevno smo u kontaktu, ponekad i više puta dnevno međusobno razmjenjujemo informacije, potvrdio je Feni veleposlanik BiH u Japanu Siniša Berjan.

Naglasio je kako bh. državljanin na kruzeru "uglavnom vrijeme provodi u svojoj kabini, osim kada obavlja minimum aktivnosti iz svog sektora zaduženja".

Veleposlanik Berjan je napomenuo da "od sutra počinje iskrcavanje svih putnika s kruzera za koje se, nakon testiranja, utvrdi da nisu zaraženi koronavirusom te će svi oni biti iskrcani u naredna dva dana dok će putnici, pozitivni na test, biti hospitalizirani".

- Članovi posade ostaju na kruzeru u karantenu dodatnih 14 dana od dana iskrcavanja posljednjeg putnika jer su se, obavljajući svoje svakodnevne aktivnosti, kretali slobodno po kruzeru i bili izloženi mogućem kontaktu sa zaraženim u svakom trenutku tijekom trajanja karantena. Obzirom da je većina članova posade smještena u dvokrevetnim kabinama, poslije iskrcavanja putnika i izvršene sanitarizacije, doći će do razmještaja članova posade u oslobođene putničke kabine po principu "jedan čovjek-jedna kabina" - kazao je Berjan.

Prema službenim podacima, samo jedan državljanin BiH je na kruzeru. Mlađa je osoba i član je posade kruzera.

Svi do sada potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom su iskrcani s kruzera i hospitalizirani.

Prema posljednjim podacima, trenutno je 542 zaraženih putnika i članova posade na kruzeru "Diamond Princess".

Kruzer 'Diamond Princess' stavljen je u karantenu na dvije tjedna, po dolasku u Yokohamu (južno od Tokija) 3. veljače, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu dijagnosticiran virus.