Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede dalo je nalog lovačkim društvima 'Šljuka' iz Splita i 'Prepelica' iz Opuzena da likvidiraju krave, junce, telad, magarce, konje i ovce koji lunjaju neretvanskim krajem, a prema procjenama čak ih je blizu pet stotina! Protiv rješenja nije dozvoljena žalba.

Ovo je kulminacija dugogodišnjih problema koji su se nakupili u dolini Neretve oko Opuzena, od Desana do Krvavca i Komina. Kako piše Slobodna Dalmacija, nekoliko stotina grla različite stoke krava, ovaca i konja luta ovim krajem i ljudima lomi voćke, brste vrtove i iskaču na cestu, pa ih plaše.

''Žena moja i ja digli kuću, posadili sve i šta se desilo? Krave i bikovi, đava ih odnija, počeli nadirat, prvi put, drugi put, peti put i tako evo četrnaest godina. Mi vanka, one u šumu, mi u kuću, one u vrtal. Sve su nam poravnale. Svaku noć s puškon čuvan moj kupus! Smijete se? Evo je, dvocivka njemačka 'Šulc' puška lovačka, ima joj sedamdeset godina i nema bolje. Imam dozvolu, ja san lovac ima šezdeset godina i ako triba ne puškon nego topon ću branit ovaj kupus'', rekao je za Slobodnu Dalmaciju jedan od mještana koji ima probleme s divljom stokom.

Država naredila odstrel stotina krava i konja uz obalu Neretve!  - Država naredila odstrel stotina krava i konja uz obalu Neretve!

Jure Kapoviće, predsjednik opuzenskih lovaca:

''Najmanji je problem likvidirati stoku, iako sam pomalo zabrinut jer je riječ o ogromnim, divljim bikovima od 700, 800 kilograma, kad bi se zaletio na lovca moglo bi biti velikih problema. Ali dobro, i za to postoji rješenje, no kako ćemo uklanjati mrcine, za to treba teška mehanizacija! Ako likvidiramo takvog bika preko kanala kako ćemo ga izvući otamo? Helikopterom? I naši lovci imaju štete u nasadima i dobro nam je poznat problem, ali neka pitanja još moramo utvrditi.

Kad ovo pročitaju 'Prijatelji životinja', past će u nesvijest?

''Nije ni nama drago baviti se ovim, ali stvar je izmakla kontroli. Ako će 'Prijatelji životinja' doći, evo im, neka ih vode gdje hoće. Ubijanje je zaista krajnja nužda, a posebno konja i magaraca. Mi nemamo puške za uspavljivanje, pa da se životinje rasporede po nekim normalnim farmama, ali ako nam tako narede napravit ćemo. Kažem, još ćemo vidjeti kako ćemo provesti akciju koju nam je naložila država, imamo još vremena, lovci sada beru mandarine i razmišljaju, rekao je lovac Jure.

Prijatelji životinja traže da Ministarstvo poljoprivrede povuče rješenje o odstrelu domaćih životinja.

Udruga Prijatelji životinja ponovno je pisala ministrici poljoprivrede tražeći da povuče rješenje o odstrelu domaćih životinja u okolici Opuzena i da donese novo rješenje kako bi, umjesto odstrela, lokalna zajednica oglasila napuštene životinje i predala ih zainteresiranima.