Ramci su uvijek bili usko vezani uz Nebesku Majku. Častili su je u Rami, u njenoj crkvi još od davnina, dali su joj i ime Majka od Milosti. Svako mjesto koje na neki način štuje Mariju majku Isusovu neizostavno je odredište Ramaca i Ramkinja. Na poseban način hodočaste u Međugorje na godišnjicu Gospinih ukazanja. Krene tako njih određena grupa sa svojim zavjetima, prošnjama, „križevima“, i mole za milost, oprost, utjehu…. Hodom časte Majci da pomogne svojoj djeci.

Na tome putu koji nije nimalo lak, koji je težak, naporan i dug, uvijek se nađe dobrih ljudi koji im otvore svoja vrata, daju okrepu tijelu, ponude ono što imaju da im olakšaju hodočašće. A nema ništa ljepše kada za ljubav i razumijevanje uzvratiš istom mjerom. Tako su naši Ramci na svome putu ka Međugorju stekli prijatelje za cijeli život.

Uzvratili su im protekle nedjelje za to prijateljstvo i gostoprimstvo samo onako kako to i znaju. Uz srdačan doček, sada već tradicionalno, u Rami su organizirali druženje sa svojim prijateljima iz Čitluka, Ljutog Doca i Blatnice. Ovo druženje bilo je samo mali znak pažnje i zahvala Hercegovcima za iskazanu ljudskost i gostoprimstvo. Iskreno hvala svima na posjeti i susretu u Rami.