Dražen Slavica (53), bivši zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe pravomoćno je oslobođen optužbe za smrt 12 vatrogasaca koliko ih je na licu mjesta i od posljedica stradalo pri gašenju požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.

Slavica je dosad već bio dvaput oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud uvijek ukidao presudu, ali sada je konačno pravomoćno oslobođen optužbe. Posljednji put Slavica je oslobođen pred vijećem zadarskog Županijskog suda 2018. godine, ali se šibensko županijsko državno odvjetništvo žalilo na presudu.

Vrhovni sud Hrvatske zaključio je kako je prvostupanjski sud pravilno zaključio da Slavica nije odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage, a Slavicu nitko nije ni ovlastio da zapovijeda vatrogasnom postrojbom.

Sud navodi kako je pomoć zračne eskadrile došla znatno kasnije nego je zatražena, a Slavica nije bio odgovoran za teškoće u komunikaciji i nemogućnost stupanja u kontakt s gasiteljima, pa zbog toga on nije ni mogao znati što se događa na terenu. Vrhovni sud smatra da Slavica nije mogao predvidjeti eruptivni požar, tu rijetku i iznenadnu pojavu, a to ne bi mogao niti itko drugi da je bio u njegovoj poziciji i da je raspolagao onim informacijama koje je imao i Slavica.

"Optuženik je bez čekanja obavijestio nadležno tijelo o dojavi da su gasitelji nastradali, ali nije imao pravodobne i točne informacije o tome gdje su se gasitelji iskrcali iz helikoptera, kojim su se smjerom kretali, gdje je ostavljana vatrogasna kruška, niti o činjenici da su ušli u klana i vatreno okruženje. Pravodobno je ispunio svoju zadaću izvještavanja nadležnih o potrebi spašavanja vatrogasaca", piše u oslobađajućoj presudi Vrhovnog suda.

Na kraju se zaključuje kako je zadaća sudova utvrditi je li optuženik počinio kazneno djelo, a ne utvrđivati tko je za to odgovoran, ako to nije optuženi.

"Vrhovni sud je ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je optuženika oslobodio optužbe"; kaže se na kraju priopćenja Vrhovnog suda o odluci koja je napisana na 13 stranica. 

Za Dražena Slavicu ovo i znači kraj agonije a kako se osjećao rekao je 21. listopada prošle godine kada je dolazio na sjednicu vijeća Vrhovnog suda: "Navikao sam se. Teško je. Prošlo je 13 godina i očekujem kraj ove agonije. Ja sam svoju kaznu već prošao - rekao je Slavica uoči ulaska na Vrhovni sud.

Za stradale vatrogasce rekao je da su to prije svega bili njegovi dobri prijatelji i kolege i da mu je iznimno teško zbog onoga što se dogodilo i da mu je jednako teško kako onda tako i danas.

"Iskreno mi je žao", rekao je Slavica. 

"Konačno je došlo sve na svoje. Ova je optužnica bila promašena, ali ona je bila pod utjecajem atmosfere i morali su naći krivca i našli su ga u čovjeku koji je bio 100 kilometara od mjesta događaja. Radilo se o klasičnom nesretnom slučaju i to o takvom koji su se dogodili možda u dva ili tri slučaja u svijetu i tu ne možemo govoriti o kaznenoj odgovornosti. Imali smo dvije oslobađajuće presude unazad pet godina i smatram da se sve to nepotrebno odužilo što je itekako ostavilo posljedica i na Slavici", rekao nam je odvjetnik Čedo Prodanović, branitelj Dražena Slavice, piše Jutarnji list. 

Dražen Slavica vijest o oslobađajućoj presudi primio je s olakšanjem i rekao nam je:

"Ajme, nakon 13 godina završila je i ta agonija i mog dokazivanja nedužnosti u ovoj nesreći. Dogodilo se to što se dogodilo i nakon toga se moralo naći krivca i uhvatili su mene kao najslabiju kariku. Postupak se trebao okončati puno ranije, jer tijekom dokaznog postupka nismo doznali ništa novo što već nismo znali", komentirao je oslobađajuću presudu bivši javni vatrogasni zapovjednik šibenske postrojbe.

Dr. sc. Šime Savić, odvjetnik koji je zastupao Franu Lučića jedinog preživjelog vatrogasaca s Kornata o oslobađajućoj presudi Draženu Slavici jer rekao:

"Tužno je da, bilo policija koja je pripremala kazneni progon i provodila očevid, kao i državno odvjetništvo koje je vodilo predmet, a i sud nakon 13 godina nisu došli do krivca. Za sve te godine angažiran je cijeli državni aparat, pričinjeni su veliki troškovi, a nije se došlo do rezultata, a posebno je tužno da je zadarski Županijski sud u svojoj odluci naveo mogućnost da su krivci neki drugi koji nisu prijavljeni za tu tragediju. Takve stvari i dužina trajanja postupka zasigurno ne stvaraju dobru sliku o postupcima i pravosuđu", zaključio je odvjetnik Savić.6