Tužne i zabrinjavajuće prizore ovisnika o opasnoj sintetskoj drogi koji u lošem stanju teturaju zagrebačkom knežijom snimila je ekipa RTL-ove Potrage.  

Opaka sintetska droga nakon samo jednog jointa desetke maloljetnika, no i onih u četrdesetima, pretvara u zombije koji teturaju ulicama. Riječ je o Spiceu ili Galaxyu, sintetskim drogama koje oponašaju učinak marihuane. 

Stručnjaci kažu da su mnogo opasnije i ne mogu se usporediti s učinkom THC-a u tradicionalnom kanabisu. 
Dobiveni su kemijskim putem i do sto puta su jači, a izazivaju pravu ovisnost nakon samo nekoliko konzumiranja. 

„Ja sam stajala na autobusnoj stanici, taj dječak je spavao na travi. Vidjela sam mu po faci da mu nije dobro, okretao se, bio je nemiran. Ja sam mu prišla. Vidjela sam te razbacane stvari oko njega. Pitala sam ga je li mu dobro, on je par puta rekao teta, teta. Onda se digao, oteturao na stanicu i ravno na cestu“, ispričala je jedna od svjedokinja. 

Snimljeni razgovori otkrivaju u kakve su se probleme mladi ljudi uvalili zbog svoje ovisnosti. Tek punoljetnu djevojku roditelji su izbacili iz kuće. 

Za život i drogu sad zarađuje seksom, a u tajno snimljenom razgovoru koji je vodila s mladićem ekipa Potrage otkrila je koliko troši na drogu. 

„Sedmi mjesec ja sam ti potrošila oko petsto eura. 

-Na galaxy? 

-Na galaxy. 

-Toliko si ga uspjela popušiti? Pa ja bi umro bog te mazo.“

Drugi snimljeni razgovori otkrivaju starije ovisnike koji one još maloljetne tjeraju da kradu kako bi namaknuli novac za drogu. Ovo je isječak iz jednog snimljenog razgovora: „Ta ekipa zadnjih mjesec dana uništava G... Oni su izašli prije par dana iz zatvora. Dečko ima kod sebe para, dečko se za to naradio. Tjeraju ti ga da krade lančiće od baba. 

- Pa ko ga tjera? 

- G...“ 

Snimljen je i diler. Čovjek već otprije poznat policiji koji je galaxy prodavao dok je još bio legalan. Na ilegalnu listu stavljen je brzo nakon prvih zabilježenih smrtnih slučajeva, a bilo je mnogo hitnih intervencija nakon što su djeca pronađena dezorijentirana.

„To može manifestirati vrlo dramatičnu kliničku sliku u smislu smetenog i dezorijentiranog ponašanja, paranoje, ali i simptoma neurovegetativnog sustava ubrzanog lupanja srca, prekomjernog znojenja koje kod jedne mlade osobe automatski izaziva dodatne psihičke simptome poput paničnih ataka", upozorava psihijatar Ivan Čelić Ekipi 
Potrage povjerio se i korisnik, kojega su za potrebe priče nazvali Darko, a koji je na svojoj koži iskusio koliko ova droga može biti opasna ako je koristi netko tko upozorenja shvaća olako. 

„Sigurno jedan džoint može dovesti do smrtnog stanja i sigurno da jedan džoint može dovesti do vegetiranja", kazao je.