Na području oko Jasenovca u ponedjeljak ujutro izmjeren je najviši vodostaj Save u povijesti - 917 centimetara. Od jučer su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, a u obrani pomaže Hrvatska vojska s amfibijom, čamcima i pumpama

Na tom je području noć prošla mirno, ali se prema prognozama očekuje daljnji rast vodostaja Save. Svaki sat vremena vodostaj se povećava za oko centimetar. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 10-15 centimetara, javio je HTV.

U Jasenovcu se u 12 sati održava sastanak Kriznog stožera, na kojemu će biti i ministar obrane Damir Krstičević, potvrdili su iz Ministarstva. Uz njega, na sastanku će biti i premijer Andrej Plenković.

Hrvatska vojska je na terenu i pomaže u punjenju vreća pijeskom i građenju zečjih nasipa.

Na području Jasenovca jučer je angažirano 16 pripadnika s amfibijom, pet čamaca, tri motorna vozila i tri pumpe, a na području mjesta Trebež kod Jasenovca angažirano je 92 pripadnika Hrvatske vojske s 11 motornih vozila.

Također, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na području Letovanića, njih 71, sa šest motornih vozila, navedeno je iz Ministarstva obrane RH.

U 12 sati održat će se izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje, koju je u Općinskom poglavarstvu u Jasenovcu sazvao načelnik Stožera, zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec.

Sastanku će nazočiti premijer Andrej Plenković, ministri Damir Krstičević i Tomislav Ćorić te predstavnici Oružanih snaga RH.
Stanje je posebno kritično u Trebežu, mjestu gdje je desetak obiteljskih kuća okruženo vodom, a hrana i druge namirnice mještanima se dostavljaju čamcima. Stanovnici tih kuća ne žele biti evakuirani, što braniteljima otežava posao.