Agencija Fitch upozorila je da bi mogla sniziti rejtinge američkih banaka Fannie Mae i Freddie Mac, signalizirajući dramatično kratak rok za dogovor o podizanju limita američkog duga koji je već otvorio pitanje o rejtingu SAD-a. Fitch je u srijedu signalizirao da bi mogao sniziti rejting SAD-a AAA ako Bijela kuća i Kongres ubrzo ne postignu dogovor o podizanju plafona zaduživanja države koji trenutno iznosi 31.4 bilijuna dolara.

Rejting bi mogao biti snižen ako Washington na vrijeme ne podigne limit zaduživanja ili ga ne suspendira, naglasili su. Američko ministarstvo financija u više je navrata upozorilo da bi moglo imati problema s podmirivanjem financijskih obaveza već od početka lipnja.

Fitch očekuje da će dogovor o ograničenju duga biti postignut prije 1. lipnja, ali procjenjuje da je pojačan rizik da Bijela kuća i Kongres ipak neće na vrijeme podići plafon, što bi "bio negativan signal o širem upravljanju i spremnosti SAD-a da na vrijeme ispoštuje svoje obveze".

U četvrtak su upozorili da bi zbog neizvjesnih pregovora mogli sniziti i rejtinge banaka Fannie Mae i Freddie Mac, koje je osnovao Kongres, a fokusirane su na otkup hipotekarnih kredita na sekundarnom tržištu. Čini se da su se pregovarači iz redova demokrata predsjednika Joea Bidena i predsjednika Zastupničkog doma Kongresa, republikanca Kevina McCarthyja, u Kongresu u četvrtak približili dogovoru o smanjenju potrošnje i povećanju limita duga, napominje Reuters.