Komentator HTV-a Drago Ćosić proglašen je za novinara godine, dok je legenda Sportskih novosti Neven Bertičević dobio nagradu za životno djelo na svečanosti dodjele nagrada i priznanja za 2016. godinu Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) održanoj u ponedjeljak u Karlovcu.

Dugogodišnji komentator i urednik u sportskoj redakciji Hrvatske televizije Drago Ćosić dobitnik je nagrade za novinara godine u godini prebaogatoj sportskim događajima. Ćosić je bio voditelj projekta nogometnog EURA 2016 u Francuskoj koji je postigao iznimnu gledanost ne samo nogometnih susreta već i emisija prije i poslije samih utakmica, a na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru komentirao je veslačke uspjehe naših sportaša, uz prijenose boksa i rukometnih utakmica, piše HRT. 

Dobitnik nagrade za životno djelo Neven Bertičević u Sportskim novostima je prve tekstove objavio 1972. godine, a nastavio je objavljivati i nakon umirovljenja. Tenis i košarka su mu najveće sportske ljubavi, pamti se njegovo praćenje Gorana Ivaniševića na putu ka naslovu u Wimbledonu 2001. godine, a izvještavao je i s Olimpijskih igara od Sarajeva 1984 do Pekinga 2008. kao i svjetskih i europskih prvenstava u košarci. Prošle godine je tijekom finala Davis Cupa između Hrvatske i Argentine Bertičević je postao prvim dobitnikom ITF-ove novinarske nagrade za poseban doprinos promociji tenisa i Davis Cupa.

Fotoreporter Pixsella Sanjin Strukić dobitnik je priznanja za sportsku fotografiju, dok je priznanje za intervju dobio bard Jutarnjeg lista i hrvatskog sportskog novinarstva Tomislav Židak za razgovore s trenerom Bayerna Carlom Ancelottijem, umirovljenim menađerom Ljubom Barinom, Josipom Skoblarom i Ivicom Olićem.

Novinarka Kristina Leovac iz Sportskih novosti dobitnica je priznanja za najbolju reportažu u kojoj je predstavila Madeiru, portugalski otok u Atlanskom oceanu na kojem je rođen Cristiano Ronaldo, a priznanje za publicistiku dobio je koprivnički kroničar Ivo Čičin Mašansker za knjigu Vratar u zaleđu/Golman u ofsajdu. 

Priznanje za najbolju TV-emisiju otišlo je emisiji Sport nedjeljom Z1, najbolja radijska emisija je Sport i glazba Drugoga programa Hrvatskog radija, priznanje za lokalno novinarstvo otišlo je Jurici Vukojeviću iz Opuzena za praćenje Maratona lađa na Neretvi, dok je Jurica Gizdić dobitnik posebnog priznanja za knjigu Hrvatski olimpijci i odličnici. Košarkaški klub Cedevita imala je najbolju press-službu u prošloj godini, dok je veslač Damir Martin, srebrni sa Olimpijskih igara u Riju, dobio posebno priznanje HZSN-a za suradnju s medijima.

Svečanost dodjele nagrada i priznanja u karlovačkome hotelu Korana Srakovčić uveličali su i državna tajnica za sport Janica Kostelić, predsjednik Hrvatskog olimpijskoga odbora Zlatko Mateša i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, a prije svečanosti održan je i 26. sabor HZSN-a pod predsjedanjem Jure Ozmeca.