Zoran Tomić, profesor političke komunikacije i političkog marketinga te dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, izjavio je kako bi bio neiskren kada bi rekao da je očekivao ovakve rezultate izbora. U intervju sarajevskom “Avazu” Tomić, kaže, kako je bilo puno nepoznanica, prije svega, to je omjer snaga političkih stranaka i predsjedničkih kandidata kada je riječ o dominantno bošnjačkim političkim strankama, a uzimajući pri tome u obzir i SDP i DF.

– S druge strane mi je bila nepoznanica koliko je oporba u RS relevantna da ugrozi SNSD i Milorada Dodika. U političkoj areni kod Hrvata bio je veliki upitnik oko Martina Raguža, točnije koliko će Martin „dobiti“ bošnjačkih glasova. Kada sve dvojbe stavimo u kontekst izbornih rezultata, za mene, ipak, jeste iznenađenje pobjeda Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva – ocjenjuje dr. Tomić, dodajući kako se ipak vidjelo da ima potporu određenih međunarodnih organizacija. Uspio je posložiti kockice i pobijediti i to je vrijedno čestitki. Dr. Čović, prema svim analizama, bio je pobjednik unutar hrvatskog biračkog tijela. Međutim, izborni inžinjering je učinio i ovu utrku uzbudljivom i, donekle, neizvjesnom, kaže.

Komentirao je i pobjedu SDA, te SBB i DF.

– Stranka demokratske akcije je u posljednje vrijeme bila izvan izvršne vlasti, prije svega na razini države. Išla im je naruku politička kompromitacija SDP-a, koji je loše kormilario političkom scenom u BiH posljednje četiri godine. Velika su stranka i dobro organizirana na terenu, kaže Tomić ustvrdivši i kako su SBB i DF također izborni pobjednici.

– Na SBB se treba računati u svim budućim političkim procesima u bh. političkoj areni. Prije izbora bilo je teško procijeniti odnos DF-a i SDP-a. DF ima priliku nametnuti se dugoročno kao lider socijaldemokracije u BiH, izjavio je Tomić.

Što se tiče Čovića, Tomić je kazao kako je imao sjajnu i invetivnu kampanju, ali da je na njemu značajna politička odgovornost.

– Dobio je veliko povjerenje svoga naroda. Njegove poruke bile su poruke jake, stabilne i europske BiH, kaže Tomić te napominje kako je na Čoviću značajna politička odgovornost, ali je uvjeren da će “potporu svoga naroda znati uklopiti u uspješniju BiH, zemlju ravnopravnosti i prosperiteta”.

Komentirao je i izborni rezultat Martina Raguža, kao i njegovu kampanju koju je ocijenio dobrom.

– Danas je evidentno da je Martin Raguž bio kandidat pojedinih veleposlanstava, fondacija i raznih drugih formalnih i neformalnih skupina. Trebao je pobijediti s većinom bošnjačkih glasova. Nije uspio jer je narod teško prevariti. Istina, Martin Raguž je imao dobru kampanju i prihvatljiv program. Retorički je spretan, a politički iskusan. On je bio dobar materijal za političko pakiranje onih koji su osmislili projekt Martin Raguž, kaže prof. Tomić.

Nakon izbora vjeruje u bržu uspostavu vlasti, i ocjenjuje da SDA ima najveću odgovornost jer su oni pravi izborni pobjednici.

– Optimizam je tim veći jer neće biti eksperimenata tipa „SDP 2010.“ Vjerujem da ni OHR neće odigrati novu prljavu igru u procesu konstituiranja vlasti. Ne znam kako će se posložiti nove vlade i većina u parlamentima. Evidentno je kako je SDA lider toga procesa. Oni su pravi izborni pobjednici i stoga imaju najveću odgovornost. Bilo bi dobro da unutar bošnjačke političke volje dođe do približavanja SDA i SBB-a. Ako se toj snazi pridoda DF, onda imamo stabilan politički blok koji predstavlja značajno biračko tijelo. S hrvatske strane partner je HDZ BiH. E, unutar srpske političke arene neizvjesno je mogu li SNSD i SDS zajedno. Kohabitiraju sa srpskim članom Predsjedništva BiH iz PDP-a. Zanimljiva politička situacija, govori Tomić za Avaz.

Ustvrdio je kako su ovi izbori pokazali kako RS više nema jednog gospodara.

– Nitko nije tako jak da može sam. Bilo bi suludo praviti izborne kombinacije s malim strankama. To ne bi doprinijelo političkoj stabilnosti u RS. Ukoliko lideri nisu spremni na kompromis, mogući su i novi izbori u RS. Morat će brzo zakopati ratne sjekire, ohladiti glave i sjesti za stol ukoliko žele dobro svom narodu i građanima u RS, napominje prof. Tomić.

Kazao je kako treba mijenjati izborna pravila i pojednostaviti glasovanje.

– Treba i tehnički unaprijediti proces prebrojavanja glasova. Kažem treba. Nije to lako. Živimo u BiH, zaključio je Tomić.

( Avaz )