U ovom intervju donosimo razgovor s dr. Mariom Budimirom, nositeljem Liste Koalicije HDZ BiH, HSP BiH, RDS.

Budući da Vas, vjerujemo, svi znaju privatno, želja nam je čuti motiv aktivnog ulaska u politiku? Otkud i zašto doktor u politici?

Dr. Budimir: Posao u struci je primaran i tako će i ostati. Društveni angažman i doprinos zajednici je obaveza svih nas; ne samo aktivnih političara. Samo angažmanom svih građana, mogu se potaknuti pozitivni procesi u našoj općini. Osobno nemam poltičkih ambicija i nemam ništa protiv nečijih političkih ambicija sve dok su pozitivno usmjerene. Ne trebam previše govoriti u kakvom okruženju živimo.

U općinskom vijeću ste vjećniki  HDZ BiH. Možete li nam komentirati rad vijećnika  HDZ BiH?

Dr. Budimir: Vijećnici HDZ (nas šest) su podržali sve razvojne projekte bez obzira s koje strane dolazili. Nismo podržali ni jedan proračun aktualne vlasti jer nisu bili razvojni u gospodarskom smislu i tu nije bilo kompromisa.

Na čemu se zasniva Vaš program?

Dr. Budimir: Program Koalicije HDZ, HSP i RDS se zasniva na gospodarskom rastu. Naša Koalicija okuplja i sve ramske gospodarstvenike s jednim zajedničkim ciljem; a to su gospodarski projekti i gospodarske promjene.

Na čemu temeljite tu tvrdnju?

Dr. Budimir: Dosadašnja je vlast, nažalost, zanemarila sve projekte koji bi potaknuli razvoj gospodarstva. Zanemarili su poduzetništvo i gospodarstvo, zanemarili domaće poduzetnike! Poslovne zone su ostale samo na papiru, a poznato je da su poslovne zone uz porezne olakšice, administrativne olakšice kao i poticaje preduvjet za bilo kakve ozbiljne investicije; kako domaćih tako i stranih investitora. Odgovorno tvrdim da se uz proračun od 108 milijuna KM - za osam godina (prosječno 13, 5 milijuna godišnje) moralo izdvojiti najmanje 50 milijuna maraka za gospodarstvo. To bi u poslovnom svijetu značilo 500 novih održivih radnih mjesta u privatnom, realnom sektoru za osam godina. Tih 500 radnih mjesta, nažalost, odnijela je voda, asfalt i beton; i tko zna što još.

Što mislite o izbornim prijevarama konkretno dopisnim glasovima ili mogućoj kupovini glasova što se pripisuje i Vašoj Koaliciji i aktualnoj vlasti?

Dr. Budimir: Dopisnim glasovanjem je omogućeno našim radnicima, studentima ili drugoj kategoriji naših privremeno iseljenih ljudi da glasaju u odsutnosti. Jedini „grijeh“ koji nam pripisuje HDZ 1990 je taj što su to brojčano više glasači naše Koalicije HDZ BiH, HSP BiH i RDS, a ne njihovi. Glede tzv. kupovine glasova trebaju građani znati da je to, prije svega, protuzakonito. Ne mogu shvatiti niti razumjeti da bi netko prodao budućnost svoje djece za mrvice s nečijeg stola.

Imate li poruku protukandidatima i biračima?

Dr. Budimir: Protukandidatima poručujem neka se natječu, neka pobijedi bolji, neka ne zloupotrebljavalju i ne krše zakon BiH. Biračima poručujem: svatko je odgovoran za stanje u našoj općini. Tko vjeruje da može bolje od onog što danas vidimo, neka izađe na izbore i da svoj glas onomu za koga vjeruje da će učiniti bolje narodu naše općine.