Doc. dr.sc. Svjetlana Grgić, spec. infektologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, izjavila je kako je na tom odjelu primjetan nešto veći porast mlađih oboljelih od covida-19, inače zdravih i bez komorbiditeta i s težim kliničkim slikama.

- Za razliku od prethodnih valova koronavirusa, obolijevanja su bržeg kliničkog tijeka te češće s lošijim ishodima - ustvrdila je za Fenu dr. Grgić.

Iz toga razloga preporučuje svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja, razvoja komplikacija, aktivacije postojeće kronične bolesti ili uopće posjeta liječniku, da se cijepe.

Podsjetimo, u kolovozu ove godine u Mostaru je započela masovna imunizacija građana Hercegovačko-neretvanske županije protiv SARS CoV-2 bez prethodnog naručivanja. Ipak, prema podacima domova zdravlja u HNŽ-u, odaziv bi mogao biti puno bolji jer, prema posljednjim informacijama, cijepljena je samo 1/3 stanovništva te županije.

Dr. Grgić naglašava kako je u respiracijskom centru trenutno hospitalizirano 19 bolesnika od čega je njih sedam cijepljeno cjepivima protiv SARS CoV-2, i to četiri su nepotpuno cijepljena i tri potpuno cijepljena s komorbiditetima.

Također ističe kako nisu puno odmaknuli po obolijevanju u odnosu na prošlu godine, navodeći zoran primjer da je u prošloj godini 11. studenoga bilo 106 hospitaliziranih, a ove godine na isti dan 72 hospitalizirana, prosječne dobi od 60 do 70 godina.

- Ipak, covid bolnica je aktivna 24 sata i uvijek dostupna bolesnicima za hospitalizaciju, kako kroz dnevnu bolnicu, tako i hospitalizaciju na covid odjelima - kaže dr Grgić.

Međutim, napominje kako je broj zahvata na operativnim programu smanjen jer su ograničeni prostorno za postoperativno liječenje budući da je dio prostorija SKB-a Mostar prenamijenjen za liječenje covid bolesnika.

Što se tiče delta soja plus, koliko je njoj poznato, on još nije službeno izoliran u HNŽ-u, ali misli da je "među nama".

- Prema kliničkoj slici bolesnika trenutno hospitaliziranih i intenzitetu iste, možemo pretpostaviti da je sigurno među nama – zaključila je Grgić.

Dnevnik.ba