U Bosnu i Hercegovini u petak je isporučeno 140 tisuća doza cjepiva protiv koronavirua što ga je toj zemlji donirala Hrvatska, potvrđeno je tijekom dana iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"140 tisuća doza AstraZeneca cjepiva iz Hrvatske upravo je ušlo u BiH", napisao je na Twiteru pomoćnik ministrice Dušan Kojić zadužen za sektor zdravstva. Istodobno je najavio kako ubrzo stiže 70 tisuća doza cjepiva Moderna koje će biti dopremljeno kao donacija Europske unije.

Uz nekoliko drugih isporuka doniranog cjepiva ovog bi tjedna BiH trebala imati na raspolaganju dodatnih 330 tisuća doza cjepiva.

Procjepljivanje stanovništava u BiH još uvijek se odvija razmjerno sporo jer ta zemlja ima problema s isporukom ranije naručenog i plaćenog cjepiva pa veliki dio potreba trenutačno popunjavaju inozemne donacije.

Do sada je BiH dobila nešto više od milijun doza cjepiva zapadnih ali i ruskih te kineskih proizvođača.

Unatoč sporom cijepljenju BiH bilježi razmjerno stabilnu epidemiološku situaciju a od sredine lipnja dnevni broj novozaraženih u toj zemlji je dvoznamenkasti no zdravstveni stručnjaci upozoravaju na opasnost od širenja novih sojeva virusa koji su već prouzročili blagi rast novih slučajeva.

U Federaciji BiH tako je sedmodnevna incidencija ovog tjedna 4,3 na 100 tisuća stanovnika dok je prošlog tjedna bila 3.