"Mi smo ponudili prijedlog koji je jednostavan i u biti koji ne dira dosadašnji izbor ni bošnjačkog ni srpskog člana Predsjedništva nego osigurava dodatne uvjete koji trebaju biti ispunjeni kako bi bilo sigurno da je hrvatski narod izabrao hrvatskog člana Predsjedništva, a ne da hrvatskog člana Predsjedništva biraju pripadnici nekog drugog naroda", kazala je za UNA TV dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović.

Naime, Filipović je istaknula kako je HDZ poslao prijedlog koji je jednostavan te se sastoji od nekoliko stavki jednog članka.

Potvrda legitimiteta

"Primarno što vam sada mogu reći u ovom trenutku, radi se o tome da se kao potvrda legitimiteta predstavljanja ubacuju županije gdje žive Hrvati kako bi mogli imati potvrdu da su Hrvati uistinu izabrali svoga člana Predsjedništva", navela je.

Podsjetimo, predstavnici Trojke u utorak su se sastali u Mostaru s koalicijskim partnerima iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Riječ je bila nastavak razgovora o izmijeni Izbornog zakona.

Sastanku su u ime HDZ-a BiH sudjelovali Dragan Čović, Borjana Krišto te Darijana Filipović.

U ime SDP-a sudjelovali su Nermin Nikšić, Nerin Dizdar i Saša Magazinović, u ime Naroda i Pravde Elmedin Konaković te Edin Forto u ime Naše stranke.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić nakon sastanak kazao je kako nisu ništa dogovorili ali da je svatko iznijeo svoj stav.

Kazao je kako su razgovarali o konkretnim rješenjima i pitanjima, te da je prijedlog HDZ-a dosta konkretan i koji iskorak u odnosu na ono što su dosada imali kao stavove ove stranke.

Bez dogovora

''Mi smo imali svoje stavove i prijedloge, i tu je podijeljeno mišljenje trebamo li ići u izmjene Izbornog zakona, što bi podrazumijevalo izmjene Ustava, a što bi značilo provođenje svih odluka i Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu, što je naša pozicija ali i pozicija HDZ-a. Možemo li ostvariti dvotrećinsku većinu ili ćemo samo mijenjati Izborni zakon, to su neke stvari o kojima smo razgovarali. Ništa dogovorili nismo ali je svatko iznijeo svoj stav i to je atmosfera u kojoj trebamo raditi'', kazao je tada Nikšić.

Najavio je da će u idućem razdoblju pozvati sve političke stranke koje participiraju u državnom parlamentu da vide u kojem pravcu sve ovo ide.

Čelnik Naše stranke Edin Forto kazao je kako je riječ o novom prijedlogu, odnosno nekoliko dimenzija pristupa izbornom zakonu - od velikih pitanja kao što je izbor članova Predsjedništva do ovog paketa integriteta.

''Bilo bi dobro da ova većina ima svoj prijedlog izmjena izbornog zakona i da onda ne govorimo o nečemu da nam netko nešto nameće. Taj sastanak je planiran i treba se potvrditi do kraja sljedećeg tjedna. Ovo su bile konzultacije posebno vezane za federalna pitanja, a državna koalicija bi trebala sjesti idući tjedan'', kazao je Forto.

Opredijeljenost i spremnost

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković kazao je kako je današnjim sastankom otvoreno nekoliko tema, te da će idući sastanak biti u punom kapacitetu.

''Pred nama su izazovi koje moramo ispuniti zbog ožujka, tog otvaranja pregovora za BiH i svih benefita koje nam ti pregovori pružaju'', kazao je nakon sastanka Konaković.

Čelni čovjek HDZ-a BiH i domaćin sastanka Dragan Čović nije davao izjave novinarima nakon sastanka.

"Ključno sa tog sastanka čini mi se jasna opredjeljenost i spremnost da se o tome razgovara i zaista je sastanak prošao u jednoj dobroj atmosferi političkog dijaloga i međusobnog uvažavanja na način da svi kažu svoje mišljenje", kazala je naknadno dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u petak je razgovarao s predsjednicom Središnjeg izbornog Bosne i Hercegovine Irenom Hadžiabdić i glavnim tajnikom Goranom Miškovićem.

Schmidt spreman?

Kako je objavio OHR na društvenoj mreži X razgovaralo se o potrebnim reformama kako bi se poboljšao integritet izbornog procesa u BiH, i važnoj ulozi SIP-a u prevenciji izborne krađe.

Podsjetimo, Schmidt je 19. prosinca u obraćanju javnosti poručio kako daje rok domaćim političarima da treba žurno mijenjati izmjene izbornog procesa.

Rekao je kako treba omogućiti tehničke izmjene izbornog procesa i pravnu regulativu da se one omoguće te da će u protivnom on nametnuti izmjene.

Prema neslužbenim informacijama, Schmidt je i na ovome sastanku rekao kako je spreman nametnuti izmjene, a lideri vladajućih stranaka već su se bacile na pregovaranje o izmjenama.

S druge strane, čelnik RS-a i SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je kako će reagirati ako visoki predstavnik bilo što nametne. Tako je već održan sastanak zastupnika u RS, bez opozicije, o izbornom zakonu koji bi vrijedio samo na području RS-a.