Vlasti u Španjolskoj donijele su odluku o zabrani pušenje na javnim mjestima u cilju da smanji rizik od zaraze koronavirusom. Španjolska pokrajina Galicia je odlučila da se ova odluka odnosi na ulice i druge otvorene javne lokacije i ugostiteljske objekte u kojima fizička distanca nije moguća.

Od lipnja ove godine dnevni broj zaraženih osoba koronavirusom ponovo raste u ovoj zemlji. Prosjek je dostigao više od 1.500 i u ovoj zemlji je više od 330.000 pozitivnih na koronavirus od početka pandemije, navodi BBC.

Odluku ove sjeverozapadne pokrajine je podržala i ministrica zdravstva. Poručila je kako postoji veći rizik da se osoba zarazi kada puši cigaretu jer tada ne nosi zaštitnu masku. Osim toga, prilikom pušenja cigarete ruka se nalazi vrlo blizu usta.

Vladin dužnosnik Fernandez Villar je istaknuo da su svjesni da je ovo vrlo nepopularna odluka, ali je ukazao na ozbiljnost situacije u kojoj se Španjolska trenutno nalazi. Slične mjere su donesene i u još nekim dijelovima svijeta.

BBC je ukazao da je u Velikoj Britaniji milijuni ljudi prestalo pušiti po izbijanju pandemije. Vlasti ove zemlje su također upozorile da su pušači izloženi riziku da imaju vrlo ozbiljne simptome koronavirusa ako se zaraze.