Dok tisuće požara hara najvećom svjetskom prašumom Amazonijom, neka su se domorodačka plemena okrenula molitvi u želji da se zaustavi uništavanje prašume, a njihovo okruženje zaštiti i sačuva za buduće generacije.

U selu Feijo, na zapadu Brazila blizu granice s Peruom, starosjedioci iz plemena Shanenawa u nedjelju su izveli ritual kako bi pokušali pronaći mir između čovjeka i prirode. Oslikanih lica, deseci su plesali u krugovima uz molitvu za zaustavljanje požara.

"Želimo mir i ljubav", izjavio je za Reuters vođa plemena Tekaheyne Shanenawa dok je ritualno plesao u krugu, poručivši i da su za zaustavljanje požara koji su napali Amazoniju potrebni "mir, sklad i obrazovanje".

"Ako se ovakvi požari nastave, za 50 godina više nećemo imati šumu"

Deseci tisuća šumskih požara zabilježeni su u Amazoniji tijekom ovogodišnje sušne sezone, najviše u najmanje posljednjih deset godina, gotovo u isto vrijeme dok je novi desničarski brazilski predsjednik Jair Bolsonaro poručivao da šumu treba iskoristiti, a indijske rezervate znatno smanjiti.

"Ako se ovakvi požari nastave, za 50 godina više nećemo imati šumu. I nećemo se osjećati sigurno u onome što imamo, u svojoj kulturi, u svom jeziku, u svojim pjesmama. Bez šume se nećemo moći baviti poljoprivredom, nećemo se moći prehraniti, a bez naše zemlje nećemo moći živjeti", rekao je za Reuters Bainawa Inu Bake Huni Kuin, još jedan od vođa plemena Shanenawa, koje broji oko 720 urođenika i drži oko 23 tisuće hektara zemlje.

Većina Amazonije nalazi se u Brazilu, ali značajni dijelovi nalaze se i u Kolumbiji i Peruu, gdje su također zabilježeni požari.

Brazilski predsjednik Bolsonaro priznao je da vlada nema dovoljno resursa za borbu protiv požara, a za mnoge od njih se vjeruje da su ih postavili uzgajivači soje i stočari.

Kao krajnje desni kongresmen i predsjednički kandidat, Bolsonaro je punio medijske naslovnice s omalovažavajućim komentarima u vezi indijanskih plemena, a kao predsjednik izjavio da je previše teritorija zemlje neproduktivno jer urođenička plemena imaju posebna prava.