Nakon dva dana pauze od natjecanja zbog straha od tajfuna Nepartak u srijedu rano ujutro po hrvatskom vremenu na olimpijskoj stazi Sea Forest Waterway u Tokiju podijeljene su prve veslačke medalje, a Hrvatska je dobila prve i vrlo očekivane finaliste, pišu Sportske novosti.

Martin i Valent Sinković pobjedom u svojoj polufinalnoj skupini plasirali su se među šest najboljih dvojaca bez kormilara i u četvrtak u 2.18 borit će se za svoje drugo olimpijsko zlato. S obzirom na to kakav je vjetar dočekao veslače u srijedu, organizatori baš i nisu pogodili s promjenom programa jer je mirnije bilo dva dana kad se nije veslalo, ali Sinkovićima nije smetalo.

Dvostruki svjetski prvaci u ovoj disciplini (2018. i 2019.) ove su godine pobijedili u svakoj utrci u kojoj su startali, a tu naviku zadržali su i u Tokiju. Uvjerljivo najbolji u kvalifikacijskoj skupini i vrlo sigurni u polufinalu.

Iz njihove skupine u A finale su prošle još posade Srbije i Kanade, iz druge Rumunji, Danci i Španjolci, a veliko iznenađenje je ispadanje Australaca koji su bili četvrti. Sam Hardy i Joshua Hicks imaju broncu s posljednjeg Svjetskog prvenstva 2019. i svi su ih očekivali u A finalu i kao glavne suparnike Sinkovićima uz Rumunje Mariusa Cozmiuca i Cipriana Tudosu, koji se mogu pohvaliti da su 2020. na Europskom prvenstvu uspjeli iznenaditi braću Sinković i osvojiti zlato.

Prije 4 godine u Riju zlato u dvojcima 'bez' osvojili su Novozelanđani Hamish Bond i Eric Murray, koji su drugim uzastopnim olimpijskim zlatom u ovoj disciplini zaključili svoju dominaciju koja je trajala od 2009. i tijekom koje su imali niz od čak 69 uzastopnih pobjeda i uz dva olimpijska zlata osvojili i 6 uzastopnih svjetskih.

Čudesni Novozelanđani nakon Rija su sišli sa scene, a na njihovo mjesto zasjeli su Sinkovići. Nakon olimpijskog srebra u četvercu na pariće i zlata u dvojcu na pariće sad je pred zlatnom braćom novi izazov - zlato u dvojcu 'bez' i samo ih još jedan korak dijeli od njega.