Umjesto kupovnih preparata, napravite sami sprej na prirodnoj bazi, koji je siguran po zdravlje i efikasno tjera dosadne insekte

Ne možete pobjeći od komaraca, jer je ovo njihovo vrijeme i pogoduju im česte kiše, ali možete se obraniti od njihovih ujeda.

Umjesto kupovnih preparata, napravite sami sprej na prirodnoj bazi, koji je siguran po zdravlje i efikasno tjera dosadne insekte.

Potrebno vam je 1/2 l alkohola, 100 g karanfilima i 1 dl eteričnog ulja (ružmarina, badema ili lavande), jer od njihovog mirisa komarci bježe.

Isitnite karanfil i potopite u alkohol, poklopite i ostavite da odstoji, s tim što je važno da smjesu miješate ujutro i uvečer. Poslije četiri dana dodajte ulje, dobro promućkajte i sipajte u bocu sa raspršivačem. Dovoljno je da nekoliko kapi prsnete na tijelo, utrljate u kožu i komarci će vas zaobilaziti.

Uz ovaj recept, komarce od sebe možete otjerati i nekim prirodnim sastojcima.

Maslinovo ulje
Poznato je kako su omiljena okupljališta komaraca površine s vodom pa i one male poput lokvica u teglama s cvijećem. Kako bi komarce otjerali s mjesta okupljanja i učinili im ih mrskima stavite posudicu s vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja koje će biti neprimjetno, a odbit će dosadne nametljivce.

Jabučni ocat
Pomalo neobičan, ali jedan od učinkovitih recepata protiv uboda je ispijanje jabučnog octa. Tri žlice octa pomiješajte s 2 dcl vode i po želji s malo meda, vaša koža nakon kratkog perioda lučit će miris octa koji mogu osjetiti samo insekti.

Nim
Dvorišta ili balkoni s obiljem zelenila najveći su mamac komaraca, njihovu najezdu i okupljanje možete spriječiti pomoću praha nima. Poznata indijska biljka ima djelovanje prirodnog insekticida na štetočine, stoga dvije velike žlice praha stavite u gazu i posipajte na mjestima gdje se okupljaju komarci. Na ovaj način spriječit ćete njihovo razmnožavanje. Osim toga ulje nima učinkovito štiti kožu od ugriza, dovoljno je da se dva puta dnevno, najbolje iza tuširanaj namažete s uljem čiji će miris s kože ishlapiti ali ostaviti dovoljno traga da komarci pobjegnu.

Banana
Osim što je zdrava i držat će vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.

Lavanda
Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podnijeti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite cijelo tijelo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.

Ulje čajevca
Ulje čajevca zahvaljujući intenzivnom mirisu efikasno pomaže u borbi protiv komaraca te smiruje mjesto uboda. 140 ml vode pomiješajte s 60 ml ulja čajevca, smjesu ulijte u bocu s raspršivačem protresite i poprskajte kožu barem jednom dnevno.

Bljesak.info