Međunarodna zajednica strahuje kako je izvjestan scenarij da domaći politički lideri neće uspjeti postići rješenje koje će dovesti do implementacije odluke Ustavnog suda BiH u potrebi izmjene Izbornog zakona BiH, pišu Nezavisne novine navodeći kako je krajnji rok za provođenje izmjena svibanj, kada će biti raspisani izbori, nakon čega nikakve promjene više neće biti moguće.

Tehnička rješenja

Kako saznaju Nezavisne novine, u međunarodnoj zajednici vodi se polemika treba li visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuti rješenja kako bi odluka bila provedena. Veći dio članica Vijeća za provedbu mira protivi se "oživljavanju" OHR-a, ali s druge strane ne žele da dođe do kaosa nakon izbora u slučaju da se izborni rezultati ne budu mogli implementirati. Iako odluka još nije donesena, izvjestan je scenarij po kojem će Inzko nametnuti samo tehnička rješenja na privremenoj osnovi, kako bi se omogućio izbor izaslanika u federalni Dom naroda u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, što će, onda, biti osnova za formiranje Doma naroda BiH i Vijeća ministara BiH. Što se tiče službenih stavova OHR-a, Veleposlanstva SAD, Veleposlanstva Rusije i Delegacije EU, nitko zasad ne otkriva karte i ne želi govoriti o bilo kakvim nametanjima od strane visokog predstavnika. Jedini koji se, zasad, tome eksplicitno protivi je Petar Ivancov, veleposlnik Ruske Federacije, koji je decidno protiv upotrebe bonnskih ovlasti.

Rusi protiv

"Vjerujem kako po ovom pitanju naše mišljenje dijeli široka većina u PIC-u - intervencija OHR-a ne bi se smjela desiti", rekao je Ivancov, prenose banjalučke novine. U OHR-u su, navode Nezavisne, dio pitanja o intervenciji OHR-a preskočili. "Održavanje izbora 2018. godine je imperativ. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozvao je nadležne organe u BiH da poduzmu potrebne korake kako bi se omogućilo nesmetano provođenje Općih izbora 2018. godine i implementacija izbornih rezultata", naveli su iz OHR-a. U Veleposlanstvu SAD-a kažu da izbori moraju biti vjerodostojni, slobodni i pravični.

Ipak Inzko

''Izbori moraju biti održani, a izborni rezultati provedeni. Bilo kakve izmjene Izbornog zakona moraju imati široku političku podršku i približiti zemlju europskim standardima. Jasno je da je odmah potrebno riješiti pitanje potrebnih promjena načina izbora izaslanika za Dom naroda FBiH, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u slučaju 'Ljubić'. Mi čvrsto vjerujemo da ti napori moraju biti u skladu s presudom Ustavnog suda BiH te prethodnim odlukama Europskog suda za ljudska prava", naveli su. Vehid Šehić, bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i stručnjak za oblast izbornog zakonodavstva, ističe da će visoki predstavnik na kraju biti prisiljen intervenirati, čak i ako bude protivljenja pojedinih članica PIC-a. "U zemljama članicama PIC-a provođenje odluka Ustavnog suda je neupitno i zato bi mi bilo teško zamisliti da bi mogli podržati bezakonje. Zato vjerujem da neće biti nikakvih suprotstavljenih stavova da visoki predstavnik upotrijebi bonnske ovlasti", rekao je. 

Bljesak.info