Među keksićima koje će se peći i jesti ovog adventa i nadolazećih blagdana mnogima će biti medenjaci. Prhki kolačići lijepo začinjeni aromatičnim dodacima poput meda, vanilije, klinčića, cimeta, đumbira, muškata, zvjezdastog anisa i kardamoma visoko su na popisu najpopularnijih prosinačkih slastica diljem svijeta, a dodatna im je prednost što zahvaljujući medu i začinima imaju poprilično dug vijek trajanja pa se mogu ispeći i tjednima unaprijed.

Predlažemo vam tradicionalni recept uz preporuku da udvostručite dozu. Ukrasite ih po želji, jednostavnom glazurom kojom možete crtati po keksićima (recept u nastavku) ili ih samo prelijte glazurom pa po njoj pospite nasjeckane orašaste plodove.

Što se tuče začina, potrudite se zamiješati svoju kombinaciju i preskočite one kupovne. Uzmite zgodnu staklenčicu pa u nju ubacite oko pola žličice cimeta, jednako toliko đumbira u prahu, a ostalih začina po želji dodajte po prstohvat. Sve što ne iskoristite za pripremu medenjaka možete čuvati do dvije godine na tamnom i suhom mjestu. Otkrit ćemo vam i malu tajnu: prstohvat ove mješavine baš je savršen dodatak vrućoj čokoladi, pa čak i kavi.

Domaći medenjaci

Sastojci:

350 grama brašna
150 grama maslaca
150 grama meda
150 grama mljevenih orašastih plodova po želji
1 jaje
1 žlica mljevenih začina
na vrhu noža praška za pecivo

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke pa im dodajte maslac narezan na listiće. Mijesite rukama dok ne dobijete mrvičastu smjesu pa u nju dodajte jaje i dobro promiješajte. Na kraju dodajte med pa kad se smjesa ujednači tijesto zamotajte u plastičnu foliju i pustite da se odmori u hladnjaku.

Nakon otprilike sat vremena oblikujte keksiće. Jedan način je oblikovati kuglice pa ih spljoštiti, a možete u njih utisnuti i rupicu, kao u ovom receptu, a možete raditi i klasične keksiće uz pomoć kalupića. Kako je tijesto dosta ljepljivo, razvaljajte ga na papiru za pečenje pa uklonite višak tijesta oko željenih oblika. Napuhnut će se z vrijeme pečenja, stoga pazite da keksići nisu preblizu jedan drugome, kako se ne bi slijepili.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva desetak minuta. Ukrasite ih po želji, a jedan od načina je efektna i jdnostavna glazura od 50 grama šećera u prahu i 2 žlice limunovog soka. Mješavinu stavite u vrećicu za ukrašavanje i šarajte po keksićima.

Izvor: Slobodna Dalmacija