Vitamin C uz redovitu higijenu glavna je preporuka za obranu od virusa. Kada radite limunadu, dobro je ako kupite organski limun. Izvadite sjeme i nemojte biti lijeni da ga odvojite za sadnju. Proljeće je pravo vrijeme za to.

Što je potrebno?

* Pripremite mješavinu zemlje, a savjet možete dobiti u bilo kojoj cvjećarnici ili rasadniku. Tlo mora biti dovoljno lagano da propušta vodu. Ako je zemlja pregusta, dodajte joj ljuskice kore, koje će je učiniti prozračnom.

* Odaberite glinenu posudu promjera 20 cm. Možete koristiti i plastičnu posudu. Važno je sjemenke limuna posaditi u manju posudu dok ne narastu. Posude mijenjajte prema brzini rasta biljke.

Sadnja

* Skuhajte čaj od kamilice, pa ga ohladite. Limun prerežite i izvadite sjemenke. Neoštećene sjemenke limuna stavite u mlaki čaj od kamilice. Nakon otprilike dva tjedna vidjet ćete klice.

* Posudu do pola napunite zemljom i dobro je zalijte, dok se ravnomjerno ne natopi. Napunite lonac skoro do vrha, pa opet zalijte.

* Sjemenke ravnomjerno rasporedite u posudu, pokrijte ih novim slojem zemlje, na dubini od oko tri centimetra, i ponovno zalijte zemlju. Lagano nabijte zemlju da se lijepo slegne.

* Pokriti lonac prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu. Imajte na umu da tlo mora biti toplo i vlažno kako bi sjeme proklijalo. Nakon otprilike dva tjedna vidjet ćete klice.

Briga

* Svakodnevno zalijevajte mlakom vodom iz raspršivača.

* Kad stablo limuna malo poraste, treba ga prihraniti. Hranite dva puta godišnje, ali nikad preko lišća.

Do jeseni ćete biti ponosni na svoj trud

* Zemlja oko izdanka limuna ne smije biti suha, ali ne smije biti ni u previše vode. Njemu je najvažnije svjetlo, a lijepi dani koji dolaze omogućit će vam da se ponosite svojim radom sve do jeseni, prenosi Espreso.

* Ne odustajte i dok limun raste, učite o njegovom uzgoju. Za prve plodove potrebno je tri do šest godina.