Sezona godišnjih odmora je pred nama. Jedna od važnijih stvari o kojima moraju voditi računa državljani BiH su dokumenti potrebni za putovanje.

Provjerite putovnice

U normalnim okolnostima to ne bi trebao biti problem, ali godinama se pred samu sezonu pojavljuje i problem vezan uz nestanak putovničkih knjižica. Nedavno je razlog bio dodjeljivanje posla pojedinim inozemnim tvrtkama, pa je i vađenje putovnice postalo iznimno stresan dio priprema za putovanje, piše Večernji list BiH.

Važno pravilo prilikom putovanja u države za koje stanovnicima BiH nisu potrebne vize je važenje putovnice. Za sve članice potpisnice Schengenskog sporazuma vrijedi isto pravilo, a to je da vam putovnica mora vrijediti najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma povratka u BiH. Onima koji imaju novca za putovanje, ali nemaju putovnice, najlakše je zaputiti se preko Svitave do jedinog bh. grada na Jadranu Neuma. Oni koji bi ipak bez putovnice preko granice, s osobnom iskaznicom, mogu birati između Srbije, Crne Gore i Albanije. S te tri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice uz osobnu iskaznicu.

Kako biste izbjegli nepotrebna zadržavanja, a da ne kažemo i visoke kazne, važno je pridržavati se osnovnih odredbi o količini unesene robe u Hrvatsku, odnosno u EU. Od travnja 2017. godine krenulo se s pooštrenim mjerama kontrola vanjskih granica EU, pa tako i Hrvatske za građane BiH i Srbije, ali i za Hrvate na granici sa Schengenom.

Bez mesa i mlijeka

Građani koji planiraju godišnji odmor izvan BiH, prilikom prelaska granice trebaju posebice paziti na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dopušteno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni u sendviču. Prema uputi Carinske uprave Hrvatske, građani u prtljazi ne smiju imati ni male količine mesa i mlijeka ni njihove proizvode. Kada je u pitanju novac, fizička osoba prilikom ulaska na područje EU i izlaska iz njega, a koja sa sobom nosi gotovinu u iznosu od 10.000 € ili više, u obvezi je prijaviti taj iznos carinskoj službi zemlje ulaska u EU.

Cigarete, duhan i alkoholna pića mogu se prenositi u strogo ograničenim količinama. Dopušteno je ponijeti i jednu litru alkoholnoga pića, ali u originalnom pakiranju, što znači da domaća lozovača i šljivovica ne dolaze u obzir.