Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Za predloženi zakon je glasalo 13  izaslanika, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.

Predlagač zakona je Zastupnički dom državnog parlamenta, koji je ovaj zakon usvojio sinoć, uz nekoliko zaključaka koji su proslijeđeni i Domu naroda na razmatranje.

Izaslanici su usvojili te zaključke, među kojima i taj da Dom naroda PSBiH preporučuje skupštini Grada Mostara, u novom sazivu, da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

Također je usvojen i zaključak prema kojem Dom dom PSBiH smatra nužnim da skupštine Hercegovačko-neretvanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje  izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih županija.

Potpredsjednik Doma naroda Dragan Čović (HDZ) kazao je kako je činjenica da se mi možemo nadmudrivati oko uređenja u BiH, ali osnov je Ustav BiH.

-Njime je definirana BiH, a to je zajednica tri konstitutivna naroda koja su ravnopravna. Na tragu toga je i ovaj prijedlog. Usvajanjem ovog omogućit ćemo da se izbori u Mostaru održe, nastojat ćemo da ćemo idući tjedan imati usvojen i proračun. Osobno mislim da sličan ili isti način treba primjeniti u svim općinama i gradovima u BiH. Nadmudrivanje treba prestati, a imali smo različite pokušaje da donosimo i zakona na razini FBiH. Ovo je izalazak iz svega toga i da zaštitimo interese tri konstutivna naroda - naglasio je Čović.