Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2021. godinu.

Predloženi proračun je prihvatio na sjednici održanoj pred Novu godinu i Zastupnički dom, što je u dvodomnom federalnom parlamentu nužno za stupanje na snagu najvažnijeg financijskog akta FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. godine članovima Parlamenta predloženi proračun i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije Covid-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasnije povećavan zahvaljujući 'korona zakonu' i drugim poduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena.

Proračun Federacije BiH za 2021. godinu predložila je Federalna vlada u ukupnom iznosu od 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 milijuna manje od prošlogodišnjeg proračuna, točnije, od rebalansa izvršenog u travnju 2020. godine.