Izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH odgođen je za sljedeći nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti održan najvjerovatnije sljedećeg tjedna, piše Oslobođenje.

Prijedlog odluke o privremenom financiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine usvojen je sa 39 glasova za, jednim protiv i četiri suzdržana. Današnje usvajanje odluke bilo je neophodno kako ne bi došlo do zastoja u financijskim tokovima u Federaciji pošto entitetski budžet za 2015. godinu nije donijet na vrijeme, odnosno do posljednjeg dana 2014.

“Kao i Zakon o proračunima i ova odluka je uravnotežena tako da su planirani prihodi i gubici jednaki rashodima i izdacima”, kazao je Ante Krajina, federalni ministar financija.

Pojasnio je da usvajanjem odluke o privremenom financiranju se omogućuje “nastavak života, onog kojeg smo imali u prošloj godini, ali u onim gabaritima kao što je ostvareno u prvom kvartalu prošle godine”.

“To je privremeno financiranje koje će se utopiti u proračun za 2015. godinu s tim da privremeno financiranje kaže da nema novih proračunskih korisnika, nema novog upošljavanja ni novih programa”, kazao je Krajina.

Nastavak sjednice, kako je kazala predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, će biti kada se steknu uslovi za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije što bi se moglo dogoditi sljedećeg tjedna./HMS/