U posljednjih nekoliko godina, dolaskom velikog broja turista iz arapskih zemalja, cijena nekretnina na Ilidži dostigla je vrhunac.

Spaho Ljajić, direktor agencije Sigen X, za Faktor navodi da su Arapi zahtjevniji kupci, ali i da su spremni izdvojiti sumu novca koju većina bh. građana ne bi mogla.

-Nije točno da se kupuje u prevelikoj mjeri. Ne znači da će se sve što se nudi na tržištu i prodati – kažu iz Sigen X-a, te dodaju da na Ilidži stanovi u novogradnji koštaju od 2200 do 3500 KM.

Emir Kulovac, agent za nekretnine agencije Prostor, navodi da nije primijetio da su cijene puno drugačije nego prethodnih godina, barem kada je riječ o domaćim kupcima, dok su cijene stanova koji se grade namjenski za strane državljane daleko veće.

-Na Ilidži se grade nekretnine koje financiraju strani investitori i cijene tih stambenih jedinica izrazito su visoke. Pa tako imate stanove čija cijena po kvadratnom metru ide i do 3500 KM – kaže Kulovac za Faktor.

On objašnjava da je riječ o neobičnim slučajevima i da takve cijene ne mogu platiti prosječni bh. građani. Njegova agencija nudi stanove od 1000 do 2000. KM po kvadratnom metru, ovisno od toga u kakvom je stanju objekat, ali i od lokacije.

-Strance najviše zanima zelenilo, prirodno okruženje, a to na Ilidži imaju – navodi Kulovac.

Investitori su prepoznali želje i zahtjeve turista za kupovinom luksuznijih stambenih jedinica pa takve i nude.

Na Ilidži je u toku izgradnja stambene zgrade sa 85 stanova pod nazivom Panamera. Većina stanova već je prodana, a kupci su uglavnom iz arapskih zemalja te bh. građani koji žive u dijaspori.

-Ostalo je još nekoliko slobodnih stanova. Cijena kvadratnog metra je oko 4100 KM sa PDV-om – kazali su iz firme Panamera.

Razlog ovako visokoj cijeni je, kako ističu, činjenica da je zgrada smještena u najužem centru Ilidže.

Arapski turisti su za Ilidžu zainteresirani jer je dobra lokacija, blizu je aerodrom i ima mnogo zelenila – navodi za Faktor Spaho Ljajić. On naglašava da se na Ilidži otvaraju arapski restorani, turističke agencije nude ponude na arapskom jeziku, na trgovinama su istaknuti arapski nazivi, što samo po sebi govori da je broj Arapa na Ilidži sve veći.