Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula je polovicom prošloga tjedna najvišu razinu u tri godine, no krajem tjedna dolar se našao pod pritiskom zbog naznaka slabosti američkog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 99,20 bodova. Pritom je tečaj eura prema dolaru ojačao 0,1 posto, na 1,0845 dolara, odmaknuvši se od najnižih razina u gotovo tri godine. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je, pak, 1,7 posto, na 111,60 jena.

Američka je valuta jačala veći dio tjedna, posebice prema valutama iz azijsko-pacifičke regije zbog nesigurnosti koju izaziva širenje koronavirusa u i izvan Kine. U Kini se, doduše, usporio rast broja umrlih i zaraženih od tog virusa, no ulagači strahuju od brzog širenja epidemije u regiji, posebice u Južnoj Koreji.

''Strahovanja zbog koronavirusa dosegnula su novu razinu zbog vijesti o slučajevima zaraze u Pekingu i izvan Kine”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Zbog toga su ulagači na azijskim tržištima preusmjerili svoj kapital iz rizičnijih u sigurnije investicije, kao što je zlato.

Tražeći sigurnija utočišta za svoj kapital, ulagači sklanjaju novac i u državne obveznice, posebice američke, što je podržavalo jačanje američke valute.

Zahvaljujući tome, u četvrtak je dolarov indeks dosegnuo najvišu razinu u tri godine - 99,90 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti probio iznad 112 jena, prvi put nakon 10 mjeseci. Zbog slučajeva koronavirusa u Japanu i recesijskih prijetnji, japanska je valuta, koja se inače smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, prošloga tjedna znatno oslabila.

No, u petak se dolar našao pod pritiskom zbog naznaka slabosti američkog gospodarstva. Prema izvješću IHS Markita, indeks aktivnosti u uslužnom sektoru pao je u veljači na 49,4 boda, najnižu razinu od kraja 2013. godine, dok su analitičari očekivali da će indeks iznositi 53 boda.

Indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru skliznuo je, pak, na 50,8 bodova, najnižu razinu od lanjskog kolovoza. Zbog toga je dolar u petak izgubio dobar dio svojih dobitaka od početka tjedna, a prema euru je na tjednoj razini čak i oslabio.

Jačanje eura zahvaljuje se, naime, nešto boljim nego što se očekivalo podacima o gospodarskim kretanjima u eurozoni. Izvješće Markita pokazalo je da je ukupni indeks menadžera nabave u eurozoni, koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor, u veljači porastao na 51,6 bodova.

Prema riječima Chrisa Williamsona, glavnog ekonomista IHS Markita, gospodarstvu eurozone u veljači je ponovno uspjelo blago dobiti na zamahu, premda je poslovanje mnogih kompanija bilo na različite načine poremećeno zbog koronavirusa koji je prouzročio probleme s nabavom, prenosi Hina.