Prošlog tjedna nastavljen je trend jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Vijest koja je najviše utjecala na nastavak jačanja dolara jest dodatan pad stope nezaposlenosti u SAD-u, na samo 5,90%, najnižu stopu u posljednjih 6 godina. Investitori na financijskim tržištima ovom su viješću bili pozitivno iznenađeni budući da su očekivali da će stopa nezaposlenosti biti nešto veća. Samo u rujnu je u SAD-u otvoreno 248.000 novih radnih mjesta što je mnogo više od očekivanih 216.000, navodi se u analizi Admiral Marketsa.

Na temelju ove vijesti dolar je ojačao dodatnih 1% te u trenutku pisanja članka, tečaj EUR/USD iznosi 1,2542.

Osim valutnog tržišta, i ostala su tržišta značajno reagirala na ovu vijest. Dionice na Zapadu su nastavile rasti. Od sredine prošlog tjedna američki SP500 indeks porastao je više od 2% te se ponovno približio rekordno visokoj vrijednosti. Dionice u Zapadnoj Europi su također porasle, ali u nešto manjoj mjeri.

Cijena nafte i zlata nastavila je padati. Cijena barela nafte trenutno iznosi 88 dolara po barelu a unce zlata 1193 dolara.

Od ostalih događaja koji su se dogodili prošlog tjedna treba spomenuti konferenciju za novinare Europske centralne banke na kojoj je predsjednik vijeća guvernera, Mario Draghi, izjavio da će iznos novca kojeg će ECB ubrizgati u financijski sustav sa ciljem poticanja gospodarske aktivnosti, vjerojatno biti manji od spomenutih 1000 milijardi eura. Analitičari velikih banaka očekuju da bi iznos mogao iznositi približno 200 milijardi eura.

Za ovaj tjedan najavljeno je manje važnih vijesti nego za prošli, pa se može očekivati privremeno smirivanje tržišta. Nekoliko vijesti koje bi mogle utjecati na tržište biti će odluke o kamatnim stopama centralnih banaka Ujedinjenog Kraljevstva i Australije.

Američki dolar će dugoročno vjerojatno nastaviti jačati te će za godinu ili dvije biti jači nego je sada, ali budući da već mjesecima jača bez prestanka, za očekivati je barem privremeni predah. Ukoliko dođe do korekcije te se tečaj EUR/USD ponovno približi razini od 1.3000, treba je iskoristiti za povoljniju kupnju američke valute, smatraju analitičari Admiral Marketsa, a prenosi Index.hr.