Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošlog je tjedna porasla, pri čemu je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, a oslabila u odnosu na japansku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto, na otprilike 97,90 bodova.

Pritom je američka valuta u odnosu na europsku porasla 0,3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1170 dolara.

No tečaj dolara u odnosu na japansku valutu skliznuo je 0,9 posto, na 108,30 jena, najnižu razinu od veljače.

Dolar je jačao sve do kraja tjedna jer su ga ulagači smatrali sigurnijim utočištem za kapital dok su rasle tenzije u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Trump najavio carine na uvoz iz Meksika

Međutim, američka je valuta izgubila velik dio svojih prethodnih dobitaka u petak, kada je ulagače iznenadila najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o uvođenju carina na sav uvoz iz Meksika.

Trump je, naime, najavio da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

Taj potez potpuno je iznenadio ulagače, pa je u petak uslijedila prodaja rizičnije imovine i usmjeravanje na investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Zahvaljujući tome, snažno je porastao tečaj japanskog jena, dok je cijena meksičkog peza oštro pala, oko 3 posto, pa je zaronila na najnižu razinu u pet mjeseci.

Jen je od početka godine među najjačim valutama

"Trump je iznenadio tržišta najavom carina na uvoz iz Meksika, što je izazvalo oštre gubitke meksičkog peza i pad sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su se okrenuli jenu", kaže Marc Chandler, strateg u tvrtki Bannockburn Global Forex.

I neke druge valute smatraju se sigurnijim utočištem za kapital u vrijeme trgovinskih sukoba, no japanski je jen od početka godine neprestano među najjačima, a u petak su se ulagači, čini se, odlučili za japansku valutu.

Gubitke dolara produbila je izjava viceguvernera američke središnje banke Richarda Claride da razmatraju mogućnost smanjenja kamatnih stopa bude li gospodarstvu krenulo lošije, premda napominje da je stanje američkog gospodarstva po njegovu mišljenju vrlo dobro.

Zbog toga mnogi trgovci na tržištu novca procjenjuju da bi Fed do kraja godine mogao smanjiti ključne kamatne stope.