''Dokle god vladaju isključivost i stranačko pravo, narod i narodi nemaju jednakih prava'', rekao je vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u razgovoru za Dnevni avaz.

Govoreći povodom godišnjie Papine posjete Bih, kardinal je rekao kako to ozračje uvažavanja svakog čovjeka u njegovim pravima i slobodama mora biti temelj i u politici, medijima, administraciji, školstvu.

''Pogotovo mora biti u naučavanja vjerskih temeljnih istina, gdje moral mora ravnati čovjeka u poštenju i odgovornosti. Ne može se s Bogom računati, a čovjeka zanemariti'', istaknuo je Puljić.

Kaže kako su se od Papine posjete "svjetske sile ozbiljnije počele baviti problemima ove zemlje".

''Svi papini pohodi u prvom su redu pastirski pohodi katolicima, a onda i svim građanima ove zemlje, jer dolazi s porukom mira. Ne samo da nosi poruku nego s narodom moli za mir. Posebno papa Franjo nas je pozvao da tvorimo mir, da budemo mirotvorci. Što se tiče učenja, tu smo slabi đaci, jer sporo primamo, a premalo ostvarujemo od onoga što smo primili. Ipak, taj događaj ima svoj eho u društveno-političkom značenju, kao i ljudskom i vjerskom značenju'', kazao je Puljić za Avaz.

Posebno je ukazao na činjenicu da je Papin dolazak doveo cijeli svijet u našu zemlju.

''Toliki su taj dan imali uprte oči u Sarajevo i u BiH. Od tada su se i svjetske sile ozbiljnije počele baviti problemima ove zemlje. Papin pohod nije 'čarobni štapić' za rješavanje naših problema. On je donio poticaj i poziv, a na nama je pokrenuti se iz mrtvila i otvoriti oči da u tom smjeru nastojimo ići. Živimo u vremenu brzih događanja, tako da su vrlo brzo i Papin pohod i poruke stavljene u drugi plan, jer su navrle druge informacije... tako mi ne uspijemo proživjeti stvarnost nego je stresno doživimo'', rekao je.

Nadbiskup vrhbosanski istaknuo je kako ne treba zaboraviti da je Papina molitva, pred 70.000 vjernika na Koševu, bila molitva za svakog čovjeka.

''On želi u nama probuditi osjećaj vrednovanja i poštivanja svakog čovjeka, a posebno onoga koji trpi i onoga koji je na rubu društva. U prvom redu želi katolike ohrabriti u njihovom identitetu, kako bi iz toga zračili snagom vjere koja mijenja ovo bolesno ozračje mržnje, netrpeljivosti, prestiža i isključivosti. Zato je i poručio na stadionu da mir počiva na pravdi. Potrebno je izgrađivati pravedno društvo koje će biti temelj multietničnosti. Dokle god postoji vladavina zakona privilegiranih, nema pravednosti. Takav stil stvara ozračje za korupciju i kriminal'', poručio je Puljić.