U Hrvatskoj se do kraja 2014. godine ubilo 2734 branitelja, danas je 2017. godina i nemamo podatke kakvo je stanje u te skoro dvije i pol godine poslije, ili nitko više ne broji samoubojstva branitelja ili su brojke toliko zastrašujuće da ih se izbjegava objaviti!?

U 99% slučajeva krivac za takvo stanje je VLAST!

Sve hrvatske vlasti su sami sebi svrha, premalo ih zanima stanje te brojne i obespravljene populacije koja je njihovom nebrigom dovedena do situacija kada branitelji više ne vide izlaza! Umjesto da se pozabave svojim poslom vlastodržci se tek oglase kako se ubio „neki pijani ili napušeni branitelj“ koji je htio kruha preko pogače, i tu njihova priča završava!

A tko se od njih zapitao što je pravi razlog?
Nitko.

Branitelje ne boli samo maćehinski odnos vlastodržaca prema njima, naprotiv, više ih boli maćehinski odnos prema Hrvatskoj, prema CILJU njihove borbe i stradanja! Boli ih kad gledaju kako oni što nisu željeli Hrvatsku rade sve da ju razdržave, da joj uzmu ono što su joj Oni donijeli, SLOBODU i NEZAVISNOST!

Još ih više boli činjenica da u strukturama vlast sudjeluju oni protiv kojih su se Oni borili! Rezultat te i takve politike je 2734 samoubojstva branitelja do 2014., a zasigurno je ta brojka puno zastrašujuća danas!

Kod nas u BiH je još gore barem što se statistike tiče, ili možda nije!?

Zapravo kod nas se i ne zna broj počinjenih samoubojstava, ili barem kod nas u HVO-u, ili ako se i zna onda to znaju samo rijetki i odabrani!?

Mi obični branitelji, ili barem veliki dio o tome pojma nemamo, saznamo tek kad idemo prijateljima koji su uradili samoubojstvo na pokop i to obično ostaje u anonimnosti lokalne razine.

Jednom takvom pokopu sam nazočio baš na 1. svibanja u Ripcima kada je većina vlastodržaca slavila taj praznik rada kao zasluženi dan za odmor.

Gospodo vlastodršci, nemate Vi pravo slaviti praznik rada, Vama bolje odgovara proslava dana nerada! Jer, da ste Vi radili svoj posao nebi moj prijatelj Miro digao ruku na sebe! Vi ste ga svojim bezosjećajnim postupcima natjerali na taj čin!

Nije On bio mekušac, poznavao sam ga dobro, On je bio hrabar i čvrst momak!
On je išao tamo gdje nitko od Vas nije imao muda ići!
On je išao bez suvišnih pitanja!
Dovoljno je bilo reći, Miro idemo, i On je išao!

Miru ste u smrt poslali Vi koji ste iz raznih mišji rupa izišli i ušli u fotelje, Vi koji ste iz dezerterstva došli u fotelje, Vi koji ste radili razne prljave radnje dok je Miro istinski branio Dom i Domovinu!

Vi ste se borili u skupštinskim klupama, i tu ste uglavnom bili jednoglasni, za povećanje osnovice za Vaše plaće, za povećanje koeficienta, za povećanje dodataka za odvojeni život, dodataka za prijevoz unatoč što vas voze službene limuzine, bijeli kruh i još čitav niz pogodnosti koje sami sebi osigurate, i to JEDNOGLASNO!

A branitelji se svakodnevno izvode iz prava, ili im smanjuju ostvarena prava! Hapsi ih se kao zadnje kriminalce, a kriminalci su zaštićeni raznim imunitetima!

Dok se Vi bogatite na račun onih koji su vam omogućili da budete tu gdje jeste ONI dižu ruku na sebe!

I dok sam poslije pokopa pio kavu s jednim prijateljom i suborcom pitao sam ga, prijatelju, tko je na redu?
Odgovorio mi je; prijatelju, ako ja slučajno odredim dignuti ruku na sebe prvo ću maknuti desetak lešinara vlastodržaca koje ja smatram odgovornim za puno toga!

Miro prijatelju, siguran sam da si našao utjehu i utočište kod Svevišnjega, jer ON nije kao ovi „bogovi“ sa zemlje kojima si smetao kao što im i puno nas smeta!

Neka ti Svevišnji gore nađe mjesta za dušu, a tijelo će ti čuvati tvoja RAMSKA ZEMLJA koju si toliko volio i za koju si bio spreman poginuti‼!

Tvoj prijatelj Ivan Filipović.