Jaka kiša pogodila je jučer otok Kyushu na jugozapadu Japana, pri čemu je jedna žena poginula u odronu zemlje, a lokalne vlasti naredile su hitnu evakuaciju 1,2 milijuna ljudi.

Japanska meteorološka agencija upozorava na opasnost od odrona i poplava te najavljuje da će se jake kiše nastaviti na zapadu Japana do kraja tjedna, izvještava Japan Today.

Agencija izvještava o nestabilnosti atmosfere uslijed kišne fronte koja se proteže od zapada i istoka Japana do Istočnog kineskog mora.

Poginula 70-godišnja žena

Vlasti prefektura Kagoshima, Miyazaki i Kumamoto izdale su naloge o evakuacijama, a potvrđena je i smrt 70-godišnje žene iz Kagoshime u odronu blata koji je progutao njenu kuću.

Odroni su doveli i do prekida željezničkih linija između postaja Kumamoto i Kagoshima-Chuo, dok je nacionalna autocesta u prefekturi Kagoshima zatvorena.

Količina kiše u mjestu Satsumasendai dosegnula je 290 mm u 12 sati, što je inače prosječna ukupna količina za srpanj.    

Rekordna količina kiše

Pljuskovi razine 60 mm po satu zabilježeni su u mjestima Satsumasendai u prefekturi Kumamoto i mjestu Ebino u prefekturi Miyazaki.

Rekordna količina kiše od 241,5 mm i 233 mm u šest sati zabilježena je u mjestima Kirishima i Hioki u prefekturi Kagoshima.