Sporazum o novoj strukturi nogometne Lige prvaka blizu je završetka i trebao bi biti potpisan u sljedeća dva tjedna, kazao je Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa i predsjednik Europskog udruženja klubova (ECA).

Prema novom sustavu natjecanja, poznatom kao "švicarski model", umjesto dosadašnja 32 sudjelovat će 36 momčadi koje bi i skupnoj fazi natjecanja odigrale deset utakmica umjesto dosadašnjih šest.

Došlo bi do preinake grupne faze natjecanja, a prema novom planu igrala bi se jedna liga sa 36 klubova. Klubovi bi uoči natjecanja bili podijeljeni u četiri jakosne skupine. Svaki klub igrao bi 10 utakmica s 10 različitih klubova, a suparnike bi dobivao iz različitih jakosnih skupina. Klubovi bi pet utakmica igrali na svom terenu, a pet u gostima.

Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo natjecanje.

Iako je bilo kritika na neke elemente plana od strane Europskih liga, Agnelli vjeruje da je posao gotovo zaključen.

-Svi su prepoznali blagodati novog sustava natjecanja, rekao je Agnelli na današnjem sastanku ECA-e.

-Nadam se kako će sve biti učinjeno u idućih nekoliko tjedana, postoje još neki detalji koje treba riješiti, dodao je.

Još nije poznato po kojem će sustavu nove momčadi izboriti mjesto u Ligi prvaka. Rasprava o tome još uvijek traje, a odluka o obnovi Lige prvaka 2024. vjerojatno će biti donesena na ovogodišnjem sastanku Izvršnog odbora Uefe koji će se održati 20. travnja.