Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije (SP), Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić večeras su se u Brčkom dogovorili o formiranju vlasti nakon izbora u RS-u, te najavili i potpisivanje sporazuma o koalicijskoj suradnji.

O detaljima tog sporazuma bit će riječi naknadno, navedeno je nakon sastanka. Milorad Dodik je potvrdio da će ovaj dogovor rezultirati sporazumom o suradnji na nivou RS-a i BiH, ali nije iznosio detalje tog dokumenta dok se o njemu ne izjasne organi stranaka. Dodik navodi da se može smatrati definitivnim njihov dogovor o koaliciji.

Ponovio je da 42 poslanika za skupštinsku većinu moraju da budu iz stranaka iz RS-a, ali je dodao da imaju i više od tog broja. Politike na bazi kojih treba da se razvijaju odnosi u RS-u i BiH su, kaže, između ostalog, i potvrđena spremnost za put BiH ka EU, da politika prema NATO savezu ostaje ista kao i do sada, te još mnoga druga pitanja.

"Prvi put smo dogovorili ovim koalicijskim sporazumom, koji ćemo potpisati nakon službenog objavljivanja izbornih rezultata, i to da smo uveli predsjednički kolegij koalicije koji će se sastajati jednom tjedno i dati odgovore na sva važna pitanja", rekao je Dodik.

Đokić je na press-konferenciji, nakon dvosatnog sastanka, rekao da te tri partije imaju 42 poslanika potrebna za skupštinsku većinu, te da je taj 'bazni' princip ispunjen i da se može mijenjati samo da se toj većini priduže i druge stranke. Ove tri stranke do sada su bile u koaliciji na nivou RS-a, a Đokić je naveo da je to osiguralo stabilnost, ali i da je ostalo dosta otvorenih pitanja posebno na nivou BiH i da tome mora biti posvećena pažnja.

Marko Pavić je rekao da su usuglašane važne politike na bazi kojih treba da se razvijaju RS i BiH, te da su na osnovu činjenice da imaju potrebna 42 poslanika za skupštinsku većinu odlučili da naprave koaliciju. On je potvrdio da su dio te strukture i koalicioni partneri DNS-a, Srpska radikalna stranka Dragana Đurđevića i Napredna Srpska Adama Šukala, objavila je Fena.