Reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla bi uskoro odigrati prijateljski meč protiv Hrvatske, potvrdio je Ivan Beus, potpredsjednik Nogometnog saveza BiH.

On je rekao kako je meč dogovoren prilikom posjete Davora Šukera, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza našoj zemlji.

Nije poznato gdje bi se utakmica odigrala, a jedna od opcija je i neutralan teren, neka od evropskih zemalja gdje je dosta iseljenika iz Hrvatske i BiH.

Prvu prijateljsku utakmicu Hrvatska i BiH odigrali su na Maksimiru 17. travnja 2002. godine, a tada je Hrvatska slavila golovima Ivice Olića i Davora Šukera sa 2:0.

Drugi test meč BiH i Hrvatska odigrale su na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo” 22. kolovoza 2007. godine. Hrvatska opet bolja, tada rezultatom 5:3. Sva tri gola za BiH dao je Zlatan Muslimović, dok su za Hrvatsku po dva puta pogađali Dario Srna i današnji izbornik Niko Kovač, te Eduardo da Silva.

Osim u prijateljskim, A reprezentacije BiH i Hrvatske sastajale su se i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo “Francuska 1998″. I tada je oba puta pobijedila Hrvatska.

U Bologni, gdje je BiH bila domaćin 8. listopada 1996. godine, reprezentacija Miroslava Blaževića savladala je izabranike Fuada Muzurovića rezultatom 4:1. Strijelci za Hrvatsku bili su Alen Bokšić dva puta i po jednom Slaven Bilić i Goran Vlaović, dok je gol za BiH postigao Hasan Salihamidžić.

U revanšu u Zagrebu 6. rujna 1997. godine Hrvatska je slavila 3:2. Gol odluke postigao je Zvonimir Boban u 79. minuti meča. Prethodno za Hrvatsku su “poentirali” Slaven Bilić i Silvio Marić.

Drugi pogodak za BiH postigao je Hasan Salihamidžić, a 0:1 bilo je uz katastrofalnu pogrešku Dražena Ladića.

Dakle, BiH i Hrvatska su ukupno odigrali četiri meča, uz četiri trijumfa Hrvatske i gol razliku 14:6. /HMS/