9. travnja:

- 1626. Umro Francis Bacon, engleski filozof, pravnik i državnik. Bio je jedan od vodećih osoba na području prirodne filozofije i znanstvene metodologije na prijelazu iz renesanse u moderno doba.

- 1683. Francuski istraživač Robert Cavelier de la Salle proglasio je dio teritorije u Americi francuskim posjedom i nazvao je Luizijana, u čast kralju Louisu XIV.

- 1865. Završen četverogodišnji Građanski rat u SAD-u, nakon što se general konfederalnih snaga Robert Edward Lee predao zapovjedniku armije Unije Ulyssesu S. Grantu. U ratu je poginulo više od 600.000 ljudi.

- 1926. Rođen Hugh Hefner, američki publicista, izdavač magazina Playboy, koji je pokrenuo u prosincu 1953. godine.

- 1934. Umro Safvet-beg Bašagić, bh. pjesnik, prevoditelj, povjesničar i političar. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava. Bio je začetnik muslimanskog nacionalnog preporoda početkom 20. stoljeća.

- 1959. Umro Frank Lloyd Wright, američki arhitekta, jedan od tvoraca moderne funkcionalne arhitekture. Projektirao je Gugenhajmov muzej u New Yorku i hotel Imperial u Tokiju.

- 1969. Francusko-britanski supersonični putnički zrakoplov concord obavio prvi let, od Bristola do Ferforda u Engleskoj.

- 2005. Britanski princ Charles i Camilla Parker Bowles vjenčali se u Guildhallu u Windsoru. Bilo je to prvi put da jedan nasljednik britanske krune sklapa civilni brak.

- 2011. Umro Sidney Lumet, američki reditelj. Snimio je više od 40 filmova, a Oscar za životno djelo dobio je 2005. ('Dvanaest gnjevnih ljudi', 'Ubistvo u Orient Expressu', 'Dugo putovanje u noć').

Fena