8. travnja:

- 1513. Španjolski istraživač Juan Ponce de León otkrio Floridu i proglasio je posjedom Španjolske. Florida je prodana SAD-u 1821. godine.

- 1810. Rođen Robert Schumann, njemački skladatelj, jedan od glavnih predstavnika glazbenog romantizma. Imao je brojne sljedbenike u Njemačkoj i drugim europskim zemljama, a posebno je uticao na Brahmsov stvarateljski opus.

- 1820. Na egejskom otoku Milosu otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od najpoznatijih i najbitnijih djela antičke grčke umjetnosti.

- 1904. U Londonu potpisan anglo-francuski sporazum poznat pod nazivom Entente Cordiale, kojim su Velika Britanija i Francuska riješile sporna pitanja u vezi s interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

- 1905. Umro Josip Juraj Strossmayer, biskup i političar, osnivač i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti (1868.) i utemeljitelj Zagrebačkog sveučilišta (1874.).

- 1946. U Genevi održano posljednje zasjedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamijenjena novom - Ujedinjenim narodima.

- 1950. Umro Vaslav Nižinski, ruski baletski igrač. Izuzetan plesač i koreograf, koji je išao ispred svog vremena, bio je predmet divljenja raznih umjetnika - slikara, vajara, fotografa, pisaca i pjesnika. Balet je učio u Carskoj školi u Sankt Peterburgu.

- 1971. U Londonu održan Prvi svjetski kongres Roma na kojem je verificiran naziv pripadnika tog naroda - Romi. Odlukom UN-a 8. travnja proglašen je za Svjetski dan Roma.

- 1973. Umro Pablo Ruiz y Picasso, jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća, španjolski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma. Najpoznatija su mu djela "Gospođice iz Avignona" i "Guernica".

- 2013. Umrla Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka. Thatcher je bila britanska premijerka od 1979. do 1990. i prva žena koja je obavljala funkciju šefa britanske vlade.