6. travnja:

- 1652. Predstavnik Nizozemske istočnoindijske kompanije Jan van Riebeeck osnovao je u Kapuu prvo naselje bijelih doseljenika u Južnoj Africi.

- 1667. Dubrovnik pogodio katastrofalan potres u kojem je poginulo više tisuća građana. Od potresa i požara, koji je harao dvadesetak dana, grad je bio skoro potpuno uništen.

- 1869. Patentiran celuloid, prva termoplastika koja se u početku zbog jednostavnog oblikovanja masovno koristila kao zamjena za slonovaču, a tek je kroz 20 godina bila primjenjena u filmografiji. Zbog svoje visoke zapaljivosti celuloid je s vremenom izašao iz široke uporabe, a danas se još može pronaći u primjerice lopticama za stolni tenis i trzalicama za gitare.

- 1896. U Ateni otvorene prve moderne Olimpijske igre, čijim se tvorcem smatra francuski barun Pierre de Coubertin. Radi organizacije Igara utemeljen je Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a čast da mu postane prvim predsjednikom dobio je Demetrios Vikelas.

- 1915. Umro Musa Ćazim Ćatić, bh. pjesnik. Pisao je za više listova, ponajviše u Beharu. Pravo završava u Zagrebu i 1910. vraća se u Bosnu. Piše pjesme, eseje, prevodi brojne knjige za Kalajdžićevu Muslimansku biblioteku.

- 1971. Umro Igor Stravinski, ruski skladatelj ukrajinskog porijekla. Jedan je od začetnika i glavnih pobornika nove glazbe 20. stoljeća. Njegovi baleti i mnoga simfonijska djela, opere i oratoriji obilježili su glazbeno stvaralaštvo prošlog stoljeća.

- 2000. Umro Habib Bourguiba, koji se smatra osnivačem modernog Tunisa. Bio je proglašen za doživotnog predsjednika Tunisa, ali je 1987. mirnim prevratom zbačen s vlasti.

- 2004. Parlament Litvanije opozvao predsjednika Rolandasa Paksasa zbog veza s ruskim biznismenima i ruskom obavještajnom službom. On je prvi europski lider koji je smijenjen opozivom.

- 2006. U aukcijskoj kući Christie’s jedan pejzaž iz Venecije, autora Josepha M. W. Turnera, prodan je za 35,8 milijuna dolara. To je najskuplja slika ikada prodana u toj aukcijskoj kući.