27. veljače:

- 272. Rođen Konstantin I., kršćanski rimski car. Među njegove zasluge spadaju Milanski edikt iz 313. godine kojim se u carstvo uvela vjerska tolerancija, te osnutak Konstantinopola, današnjeg Istanbula.

- 1397. U Križevcima se dogodio tzv. Krvavi sabor na kojemu su pristaše kralja Žigmunda Luksemburškog ubile hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i velik broj hrvatskih plemića koji su stigli pregovarati o pomirbi s kraljem kojega narod nije prihvaćao.

- 1892. Umro Louis Vuitton, francuski osnivač najslavnije svjetske tvornice prtljage 'Louis Vuitton'. Njegovi su kovčezi bili vrhunske kvalitete te su i drugi proizvođači počeli kopirati njegov dizajn. Da bi se zaštitio, uveo je prepoznatljiv uzorak smeđe i bež boje, koji je i do danas ostao njegov zaštitni znak.

- 1900. U Munchenu osnovan nogometni klub Bayern, jedan od najpopularnijih nogometnih klubova na svijetu. Glavne su boje momčadi crvena i bijela, a logotip kluba prikazuje boje pokrajine Bavarske.

- 1932. Rođena Elizabeth Rosemond Taylor, britansko-američka glumica, dvostruka dobitnica Oscara. Glumila je od 1942. do 2003. godine. Udavala se osam puta za sedam supruga. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva.

- 1933. Zapaljena zgrada njemačkog parlamenta (Reichstaga) u Berlinu, što je Hitleru poslužilo da optuži komuniste i stavi njihove parlamentarne zastupnike izvan zakona i ojača poziciju nacističke stranke u parlamentu.

- 1964. Vlada Republike Italije zatražila međunarodnu pomoć u sprječavanju urušavanja Kosog tornja u Pisi. Radovi na tornju počeli su tek 1990. godine te je toranj 2001. godine, osiguran i uređen, ponovno otvoren za javnost.

- 1993. Na pruzi Beograd-Bar na stanici Štrpci, pripadnici srpskih paravojnih jedinica oteli su i potom ubili 20 putnika iz vlaka. Ubijeno je 18 Bošnjaka, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

- 1989. Umro Konrad Zacharias Lorenz, austrijski zoolog, životinjski psiholog, i ornitolog. Smatra se jednim od osnivača moderne etologije. Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1973.g. zajedno s Nikolaas Tinbergenom i Karl von Frischom.

- 1999. Međunarodne organizacije za borbu protiv korištenja nagaznih mina procijenile su da je u 64 zemlje širom svijeta rasuto preko 100 milijuna nagaznih mina, od čega se sedam milijuna nalazilo na prostoru bivše Jugoslavije.

- 2003. Tribunal u Haagu izrekao bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić kaznu od 11 godina zatvora za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Nakon izdržavanja većeg dijela kazne u švedskom zatvoru, puštena je na slobodu 27. listopada 2009. godine.

- 2008. Umrla Mira Alečković, srpska književnica i pesnikinja. Stvaralački opus Alečkovićeve predstavljaju 53 knjige poezije i proze za djecu i odrasle, i prevođene su na više od 20 jezika.

- 2010. U središnjem dijelu Čilea dogodio se katastrofalan potres u kojemu je život izgubila 521 osoba, a oko 12.000 ih je ozljeđeno. Bez svojih domova ostalo je preko 800.000 osoba.

- 2012. Umrla Helga Vlahović, hrvatska novinarka, televizijska i radijska spikerica, voditeljica, producentica i urednica HRT-a. Bila je jedna od najpoznatijih hrvatskih televizijskih voditeljica, koja je veliku slavu i međunarodnu popularnost stekla već 1970-ih godina.

- 2015. Umro Leonard Nimoy, američki filmski, televizijski i kazališni glumac te redatelj. Veliku popularnost stekao je ulogom Spocka u TV seriji "Zvjezdane staze".

Fena